Składniki:
- 500 gramów ryżu
- 50 gramów sera gorgonzola
- 50 gramów sera cheddar
- 50 gramów sera grana padano
- 50 gramów parmezanu (startego)
- 1,5 litra bulionu
- 1 duża cebula
- 1 szklanka wina (białe wytrawne)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pierz
Risotto wcale nie musi być nudne. Po raz kolejny mieszamy smaki, tworząc coś innowacyjnego ze znanej potrawy. Tym razem na celowniku risotto, które wzbogaciliśmy cebulą i serowym posmakiem. Tak powstało risotto z serem i kilkoma innymi dodatkami.
Mamy nadzieję, że potrawa Wam zasmakuje i że będziecie ją przyrządzać zamiennie ze zwykłym risotto. Poniżej przepis na serowe risotto:
- Etap 1: Patelnię z oliwą stawiamy na ogniu. Siekamy cebulę i szklimy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy ryż i mieszamy. Po kilku minutach dolewamy na patelnię wino i znów mieszamy (dziś się trochę namieszamy).
- Etap 2: Czekamy do momentu, aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy na patelnię bulion, ciągle mieszając (uwaga, bulion dolewamy powoli, partiami).
- Etap 3: Kroimy sery w drobne kostki i ścieramy parmezan na tarce. Gdy ryż połączy się z bulionem – wrzucamy sery w kostkach. Czekamy, aż się rozpuszczą ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy starty parmezan i ponownie mieszamy.
- Etap 4: Gdy sery się rozpuszczą, doprawiamy risotto solą i pieprzem do smaku. Podajemy gotowe danie!
Zawsze lubiliśmy sery, więc przepis na risotto z serem przypadł nam do gustu od razu. Szybki i lekki posiłek obiadowy dla całej rodziny!
Zapraszamy do serowego gotowania i kosztowania naszych innowacji!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Risotto z serem
Czas przygotowania: