Składniki:

  • 500 gramów ryżu
  • 50 gramów sera gorgonzola
  • 50 gramów sera cheddar
  • 50 gramów sera grana padano
  • 50 gramów parmezanu (startego)
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wina (białe wytrawne)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pierz



Risotto wcale nie musi być nudne. Po raz kolejny mieszamy smaki, tworząc coś innowacyjnego ze znanej potrawy. Tym razem na celowniku risotto, które wzbogaciliśmy cebulą i serowym posmakiem. Tak powstało risotto z serem i kilkoma innymi dodatkami.



Mamy nadzieję, że potrawa Wam zasmakuje i że będziecie ją przyrządzać zamiennie ze zwykłym risotto. Poniżej przepis na serowe risotto:

      • Etap 1: Patelnię z oliwą stawiamy na ogniu. Siekamy cebulę i szklimy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy ryż i mieszamy. Po kilku minutach dolewamy na patelnię wino i znów mieszamy (dziś się trochę namieszamy).
      • Etap 2: Czekamy do momentu, aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy na patelnię bulion, ciągle mieszając (uwaga, bulion dolewamy powoli, partiami).



      • Etap 3: Kroimy sery w drobne kostki i ścieramy parmezan na tarce. Gdy ryż połączy się z bulionem – wrzucamy sery w kostkach. Czekamy, aż się rozpuszczą ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy starty parmezan i ponownie mieszamy.
      • Etap 4: Gdy sery się rozpuszczą, doprawiamy risotto solą i pieprzem do smaku. Podajemy gotowe danie!

 risotto z serem

Zawsze lubiliśmy sery, więc przepis na risotto z serem przypadł nam do gustu od razu. Szybki i lekki posiłek obiadowy dla całej rodziny!

Zapraszamy do serowego gotowania i kosztowania naszych innowacji!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Risotto z serem



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook