Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
  • 250g zimnego masła (lub margaryny),
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder - do oprószenia,
  • Nutella lub marmolada - do nadziania



Tym razem mam dla  Wam przepis na rogaliki: z 3-składników,  przypominają one w smaku kruche ciasto. Rogaliki trzyskładnikowe robią furorę w Internecie i nie ma się co temu dziwić są one szybkie i bardzo  proste w przygotowaniu i do tego tylko z 3 składników – te rogaliki są naprawdę godne polecenia. Nawet osoby, które nie bardzo radzą sobie w kuchni,  na pewno sobie z nimi poradzą. Ja nadziałam je nutellą, ale możecie użyć też marmolady.

 Zobaczcie nasz przepis na Rogaliki Trzyskładnikowe



  • Etap 1:  Na blat wysypujemy mąkę,  dodajemy zimne masło i siekamy nożem do momentu połączenia składników.
  • Etap 2: Następnie do ciasta dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
  • Etap 3: Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej  przez 1 godzinę..
  • Etap 4:Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z części  rozwałkowujemy na cienkie koło.Powstałe koło dzielimy na 12 części. Powstanie nam w ten sposób 12 trójkątów.
  • Etap 5: Na podstawę każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia u mnie nutella i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto  nasze rogaliki schłodzić w lodówce przez ok pół godziny.
  • Etap 6: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 20-25 minut. Rogaliki powinny się  nam ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem.

 

Gotowe! Prawda, że proste? Przepis mało skomplikowany, a deser naprawdę tani i dość szybki w przygotowaniu.

Życzymy smacznego!

 

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook