Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
- 250g zimnego masła (lub margaryny),
- DODATKOWO:
- Cukier puder - do oprószenia,
- Nutella lub marmolada - do nadziania
Tym razem mam dla Wam przepis na rogaliki: z 3-składników, przypominają one w smaku kruche ciasto. Rogaliki trzyskładnikowe robią furorę w Internecie i nie ma się co temu dziwić są one szybkie i bardzo proste w przygotowaniu i do tego tylko z 3 składników – te rogaliki są naprawdę godne polecenia. Nawet osoby, które nie bardzo radzą sobie w kuchni, na pewno sobie z nimi poradzą. Ja nadziałam je nutellą, ale możecie użyć też marmolady.
Zobaczcie nasz przepis na Rogaliki Trzyskładnikowe
- Etap 1: Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do momentu połączenia składników.
- Etap 2: Następnie do ciasta dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
- Etap 3: Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 1 godzinę..
- Etap 4:Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienkie koło.Powstałe koło dzielimy na 12 części. Powstanie nam w ten sposób 12 trójkątów.
- Etap 5: Na podstawę każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia u mnie nutella i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto nasze rogaliki schłodzić w lodówce przez ok pół godziny.
- Etap 6: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 20-25 minut. Rogaliki powinny się nam ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem.
Gotowe! Prawda, że proste? Przepis mało skomplikowany, a deser naprawdę tani i dość szybki w przygotowaniu.
Życzymy smacznego!