Składniki:
- 500 gramów schabu wieprzowego
- 1 liść laurowy
- 100 gramów boczku wędzonego
- 2 marchewki
- pół selera
- 100 gramów twarogu lub sera feta
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 400 gramów ziemniaków
- 70 gramów masła
- 20 gramów mąki pszennej
- 70 mililitrów oleju
- 300 gramów kapusty kiszonej
- 2 ziela angielskie
- 50 mililitrów kwaśnej śmietany
- 1 papryka czerwona
- pieprz
- sól
Pyszne roladki schabowe to zawsze była nasza specjalność. Postanowiliśmy uwiecznić ostatni obiad wpisem, a w zasadzie przepisem na roladki ze schabu. Spotykaliśmy się z wieloma wersjami roladek ze schabu, ale prezentowana odmiana smakuje nam najbardziej.




Based on 4 Review(s)
Prezentujemy przepis na roladki schabowe z kapustą kiszoną oraz wędzonym boczkiem. Szybki i dość prosty przepis dla osób, które lubią smak mięsa z dużą ilością dodatków. Jeżeli należycie do tego grona obiadożerców – ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.
- Etap 1: Przegotowujemy garnek do gotowania kapusty. Garnek wypełniamy wodą (do połowy). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz kiszoną kapustę. Wstawiamy na średni ogień na około 20 minut. Gdy kapusta będzie miękka, zalewamy ją zimna wodą i odsączamy. Gdy kapusta odrobinę wystygnie, kroimy ją na mniejsze kawałki.
- Etap 2: Gdy przygotujemy kapustę – zajmujemy się boczkiem. Kroimy go na małe paski lub kostki i podsmażamy na patelni. Na patelnię dodajemy również kapustę i solimy do smaku.
- Etap 3: Czas na mięso. Myjemy schab i usuwamy nadmiar tłuszczu. Tniemy mięso jak na kotlety. Każdą porcję rozbijamy młotkiem przez folię. Na środku mięsnego krążka układamy farsz z kapusty i boczku. Dodatkowo na środku kładziemy pokrojony w kostki twaróg. Jeżeli ktoś chce zastąpić twaróg serem feta – smak również będzie wyborny. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Zwijamy mięso z farszem w rulon i dokładnie zabezpieczamy brzegi (zwijając i zamykając końce). Posypujmy każdą roladę solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące.
- Etap 4: Teraz najtrudniejszy etap. Każdą roladkę należy podsmażyć. Uwaga podczas smażenia – rolady lubią się rozpadać. Jeżeli dobrze je uformujemy i zaczniemy smażenie od zakończenia roladki – wtedy nie będzie problemu ze smażeniem.
- Etap 5: Po usmażeniu roladek myjemy, obieramy i kroimy marchew oraz seler w kostkę. Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojone warzywa i usmażone roladki. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Etap 6: Podczas duszenia roladek obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie na puree. Do ziemniaków możemy dodać kilka kostek marchewki i selera. W osobnym rondelku podgrzewamy masło, dodajemy szczyptę cukru oraz kwaśną śmietanę. Gdy ziemniaki się ugotują – wlewamy do nich zawartość rondelka. Dopiero teraz zgniatamy ziemniaki na puree.
- Etap 7: Na talerzu układamy roladki oraz puree. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy jako dekorację.
Prawda, że łatwe i szybkie danie? A jakie smaczne! Przekonajcie się, podając swojej rodzinie i gościom roladki ze schabu z dodatkami!
Życzymy wesołego gotowania i smacznego dania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Roladki schabowe
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




