Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów masła roślinnego
  • pół łyżki soli
  • 100 mililitrów wody
  • pół kilograma pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 10 plastrów szynki
  • 40 dekagramów startego sera
  • sól
  • ketchup
  • pieprz



Nasze kulinarne wojaże zaprowadziły nas na grunt francuski. Postanowiliśmy przygotować wariację kulinarną z ciastem francuskim w roli głównej. Nasza propozycja to roladki z ciasta francuskiego z serem, cebulą, szynką i pieczarkami.



Postanowiliśmy nie iść na łatwiznę i sami przygotowaliśmy ciasto francuskie. Dla tych, którzy nie czują się najlepiej w ciastach lub po prostu nie mają czasu, aby 6 razy, co 2 godziny wałkować ciasto francuskie – polecamy kupić gotową zamrożoną rolkę. Jednak tu uprzedzamy – smak może nie być w pełni zadowalający. Dlatego w tym wpisie zamieścimy również przepis na ciasto francuskie. Zaczniemy właśnie od niego.

Ciasto francuskie – etap po etapie:

  • Etap 1: Do miski wsypujemy 300 gramów mąki pszennej, wlewamy wodę, szczyptę soli. W rondelku podgrzewamy 50 gramów masła i wlewamy do miski z mąką. Rozrabiamy ciasto.
  • Etap 2: Po rozrobieniu wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką, rozwałkowujemy na kwadrat (dość gruby) i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy tak, aby długość ciasta była trzy razy większa, niż jego szerokość. Na środku ciasta umieszczamy kostkę masła (200 gramów, temperatura pokojowa). Składamy ciasto tworząc kopertę z masłem w środku i rozwałkowujemy. Gdy ciasto znów ma długość trzy razy większą, niż szerokość – składamy ciasto na trzy. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.


  • Etap 3: Czynność rozwałkowywania, składania na trzy i umieszczania w lodówce powtarzamy 6 razy.

 

Roladki z ciasta francuskiego:

  • Etap 1: Załóżmy, że ciasto francuskie jest już gotowe. Przystąpmy więc do skończenia roladek. W pierwszej kolejności obieramy pieczarki, kroimy w kostki i smażymy. Na patelnię do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. W tym czasie ścieramy ser na tarce.
  • Etap 2: Rozwałkowujemy ciasto francuskie, na środku umieszczamy starty ser i usmażone pieczarki z cebulą. Ważne, aby pieczarki i cebulą nie były zbyt gorące. Kroimy szynkę w paski i dodajemy do rolady. Cały farsz polewamy ketchupem lub sosem pomidorowym.
  • Etap 3: Zwijamy ciasto i formujemy roladę. Końce ciasta polewamy wodą i dokładnie sklejamy. Taką roladę kroimy w paski o grubości 2 centymetry. Roladki układamy na papierze do pieczenia, uważając, aby nie stykały się ze sobą (ciasto podczas pieczenia urośnie).
  • Etap 4: Roladki pieczemy w temperaturze od 200-220 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

roladki francuskiePyszny francuski obiad. Problemem (jak zwykle przy kuchni francuskiej) może być wielowarstwowe ciasto. Leniwych odsyłamy do sklepu z gotowym ciastem, ambitnych do przygotowania własnoręcznie francuskiej podstawy roladek.

Dajcie znać, czy sami przygotowywaliście ciasto. Życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Roladki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook