Składniki:

  • 6 płatów mintaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 200 mililitrów wody
  • 1 słoik papryki marynowanej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 4 cebule
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 litra ketchupu pikantnego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • sól



Powracamy po świątecznej przerwie z pysznym przepisem – ryba po chińsku. Dość skomplikowana, ale za to pyszna ryba w cieście, która przekładana z warzywami i zalana przygotowanym sosem wprost rozpływa się w ustach.



Przepis na rybę po chińsku otrzymaliśmy od jednego z gości naszej wigilijnej wieczerzy. Dlaczego ta potrawa przybrała taką nazwę? Nie mamy zielonego pojęcia. Nikt jednak długo się nad tym nie zastanawiał podczas zajadania się tą wersją ryby. Oto sposób przygotowania.

  • Etap 1: Zaczynamy od zagotowania ryby w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy ją w duże prostokąty. W międzyczasie przygotowujemy ciasto z mąki, jajka i wody (ciasto powinno być gęste). Zanurzamy rybę i smażymy na gorącej patelni z olejem.
  • Etap 2: Kroimy marynowaną paprykę w paski, konserwowe ogórki w kostkę i cebulę na drobno – warzywa łączymy i odstawiamy na chwilę.


  • Etap 3: Przygotowujemy sos. Olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, 3 łyżki cukru oraz 1 łyżkę octu mieszamy w rondelku i podgrzewamy. Mieszamy sos aż zgęstnieje.
  • Etap 4: Teraz finalny etap. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno kilka kawałków ryby, warzywa i tak na zmianę. Na koniec polewamy wszystko gorącym sosem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Temperatura pieczenia – 150 stopni Celsjusza.

ryba po chinsku

Kilka składników, trochę kulinarnej fantazji i każdy miłośnik mintaja zakocha się w tej potrawie.

Życzymy smacznego i przy okazji Szczęśliwego Nowego Roku!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Rybę po chińsku



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 6 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook