Składniki:

  • 100 gram filetu z kurczaka
  • 1 marchew
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa potraw chińskich
  • pęczek cebuli dymki
  • łyżka oleju
  • olej do głębokiego smażenia



Chińskie specjały znacząco różnią się od naszych, europejskich, a tym bardziej polskich. Kuchnia chińska to zupełnie inne przyprawy, odmienne produkty i smak, który potrafi zachwycać i dziwić, nawet tych, którzy twierdzą, że nic nie jest w stanie ich zaskoczyć. Przepis na sajgonki to idealny przykład niebanalnego dania, które robi wrażenie.



Prezentowany przepis na sajgonki jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu, dlatego jeśli lubicie pichcić i tworzyć oryginalne smakowo dania , ale nie przepadanie za spędzaniem kilku godzin nad procesem przygotowania, serdecznie go polecamy! Sajgonki to potrawa idealna dla smakoszy oraz dla tych, którzy lubią się najeść, ale nie przejeść. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak i danie obiadowe.

  • Etap 1: Zaczynamy od mięsa, które należy pokroić w paski. Następnie oczyszczamy dymkę – myjemy i kroimy w talarki. Myjemy też marchew, którą należy oskrobać i pokroić w słupki.
  • Etap 2: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy mięso przez 20 pełnych minut. Następie dodajemy dymkę raz marchew i dusimy pod przykryciem przez dłuższą chwilę. Teraz dolewamy niepełną szklankę wody – koniecznie zimnej i dodajemy przyprawę do potraw Chińskich. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 5 minut.



  • Etap 3: Przygotowujemy arkusze papieru ryżowego, które należy zamoczyć na chwilkę w zimnej wodzie po to, aby zmiękły – mają zmięknąć tylko odrobinę, aby można było zmienić ich kształt. Gdy tak się stanie, osuszamy je na serwetce bardzo delikatnie.
  • Etap 4: Czas na połączenie składników – małe porcje farszu układamy kolejno na arkusze papieru ryżowego, pamiętając aby pozostawiać wolne krawędzie. Brzegi zwilżamy wodą i zawijamy tak jak robi się to w przypadku naleśników, delikatnie dociskając farsz. Jednocześnie podwijamy boczne krawędzie w taki sposób, aby farsz został bardzo dokładnie zamknięty.
  • Etap 5: Nadszedł moment na uwieńczenie dzieła – sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu tak długo, aż staną się chrupkie. Dla ułatwienia dodamy, że powinny wystarczyć 3 minuty – gotowe!

sajgonki

Nie jest tak źle jakby się wydawało – sajgonki są łatwe w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę znakomity. Przepis na sajgonki powinien zadowolić każdego smakosza niebanalnych potraw i przede wszystkim orientalnych smaków. Plusem tego dania jest fakt, że farsz można dowolnie modyfikować i eksperymentować!

Życzymy sukcesów w eksperymentowaniu i oczywiście smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sajgonki



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook