Składniki:

  • dmuchana pszenica
  • kilka papryczek chilli
  • kolendra
  • 1 mango
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • cynamon
  • imbir
  • mak
  • suszone mango
  • 1 czerwona cebula
  • sos chilli
  • sos tamaryndowy



Sałatka w stylu indyjskim. To właśnie sałatka ostro słodka, która jest kwintesencją indyjskiej kuchni. Doskonała jako dodatek do indyjskich dań lub jako przystawka.



Prezentujemy przepis na sałatkę ostro-słodką:

  •  Etap 1: Do dość dużej miski wrzucić dmuchaną pszenicę, pokrojone papryczki chili, pokrojone mango i ugotowane ziemniaki.
  •  Etap 2: Dodać kolendrę, chat masalę (miks przypraw: cynamon, imbir, mak, suszone mango), pokrojoną czerwoną cebulę i dokładnie wszystko wymieszać.


  •  Etap 3: Na zakończenie zalać sosem chilli i sosem tamaryndowym. Ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  •  Etap 4: Aby składniki dobrze ze sobą współgrały – odstawić na około godzinę do lodówki. Sałatkę można podawać z podsmażonym makaronem.

sałatka ostro-słodkaŻyczymy smacznego i mamy nadzieje, że ta typowo indyjska ostro-słodka sałatka podbije wasze podniebienia i zagości porą obiadowa w waszych domach na długo!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sałatkę ostro-słodką



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook