Składniki:
- 200 gramów gotowanych krewetek koktajlowych
- 1 czerwony grejpfrut czerwony
- 1 sałata lodowa
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- pół limonki
- pół papryki chili
- pół pęczku koperku
- 50 mililitrów oleju słonecznikowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 70 gramów orzechów ziemnych
- 1 pomarańcza
- 1 czosnek
- pieprz czarny
- cukier
- sól
Czas na owoce morza – doskonała przekąska, sprawdzi się również jako przystawka lub dodatek do jakże wyrafinowanego dania. O czym mowa? Dziś na deskach teatru kulinarnego pod tytułem Gotujemy z Obiading.pl sałatka z krewetkami.
Szybka w przygotowaniu, zachęcająca smakiem, łącząca słony posmak orzechów i pikanterię papryczki chili. Wszystko to zwieńczone sałatą i olejem – tak w najprostszy sposób można opisać przepis na sałatkę z krewetkami. Zacznijmy przygotowania:
- Etap 1: Rozmrożone i odsączone z wody krewetki (to bardzo ważne) mieszamy z posiekaną ostrą papryką chili, czosnkiem i koprem. Mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki, solą, olejem oraz pieprzem. Polecamy również szczyptę cukru, aby nieco złagodzić pikanterię papryczki chili (odważni mogą pominąć cukier). Tak przygotowane krewetki wstawiamy do lodówki.
- Etap 2: Gotujemy pomarańczę oraz grejpfruta w celu zdjęcia skóry i miąższu. Nie zapomnijcie o miąższu w środku owoców. Gdy już oprawimy owoce – kilka kawałków grejpfruta wyciskamy do oliwy. Doprawiamy oliwę grejpfrutową solą i cukrem.
- Etap 3: Myjemy i odrywamy płaty sałaty lodowej. Kroimy pomidora i ogórka. Warzywa umieszczamy w dość dużej misce. Z lodówki wyjmujemy zamarynowane krewetki i dodajemy je do sałatki. Wszystko polewamy oliwą z grejpfrutem.
- Etap 4: Ostatni etap, siekamy orzechy i posypujemy nimi sałatkę.
W kilku bardzo prostych krokach przygotowaliśmy sałatkę z dodatkiem krewetek, orzechów i chili. Polecamy – to był hit ostatniego obiadu.
Smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sałatkę z krewetkami
Czas przygotowania: