Składniki:

  • 200 gramów gotowanych krewetek koktajlowych
  • 1 czerwony grejpfrut czerwony
  • 1 sałata lodowa
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • pół limonki
  • pół papryki chili
  • pół pęczku koperku
  • 50 mililitrów oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 70 gramów orzechów ziemnych
  • 1 pomarańcza
  • 1 czosnek
  • pieprz czarny
  • cukier
  • sól



Czas na owoce morza – doskonała przekąska, sprawdzi się również jako przystawka lub dodatek do jakże wyrafinowanego dania. O czym mowa? Dziś na deskach teatru kulinarnego pod tytułem Gotujemy z Obiading.pl sałatka z krewetkami.



Szybka w przygotowaniu, zachęcająca smakiem, łącząca słony posmak orzechów i pikanterię papryczki chili. Wszystko to zwieńczone sałatą  i olejem – tak w najprostszy sposób można opisać przepis na sałatkę z krewetkami. Zacznijmy przygotowania:

  • Etap 1: Rozmrożone i odsączone z wody krewetki (to bardzo ważne) mieszamy z posiekaną ostrą papryką chili, czosnkiem i koprem. Mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki, solą, olejem oraz pieprzem. Polecamy również szczyptę cukru, aby nieco złagodzić pikanterię papryczki chili (odważni mogą pominąć cukier).  Tak przygotowane krewetki wstawiamy do lodówki.
  • Etap 2: Gotujemy pomarańczę oraz grejpfruta w celu zdjęcia skóry i miąższu. Nie zapomnijcie o miąższu w środku owoców. Gdy już oprawimy owoce – kilka kawałków grejpfruta wyciskamy do oliwy. Doprawiamy oliwę grejpfrutową solą i cukrem.


  • Etap 3: Myjemy i odrywamy płaty sałaty lodowej. Kroimy pomidora i ogórka. Warzywa umieszczamy w dość dużej misce. Z lodówki wyjmujemy zamarynowane krewetki i dodajemy je do sałatki. Wszystko polewamy oliwą z grejpfrutem.
  • Etap 4: Ostatni etap, siekamy orzechy i posypujemy nimi sałatkę.

salatka z krewetkamiW kilku bardzo prostych krokach przygotowaliśmy sałatkę z dodatkiem krewetek, orzechów i chili. Polecamy – to był hit ostatniego obiadu.

Smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sałatkę z krewetkami



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook