Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 20 dekagramów sera (białego)
- szczypiorek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 czerwona cebula
- 5 dekagramów oliwek (zielonych)
- 1 łyżka listków natki
- sól
- pieprz
Dziś małe orzeźwienie, dziś serowa rozpusta połączona ze zdrową kuchnią – oto przepis na sałatkę serową. Tym serowym akcentem będą małe kulki, które za chwilę pokażemy, jak przygotować.
Sałatki od zawsze kojarzą się nam ze zdrowym podejściem do kulinariów. Ser to natomiast doskonały dodatek, który pasuje do wielu potraw. Tym razem mieszamy, aby powstała sałatka z serem, która mamy nadzieję, że olśni i zdobędzie Wasze podniebienia.
- Etap 1: Pekińską kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w krążki.
- Etap 2: Gdy warzywa są prawie gotowe, przechodzimy do sera, który mieszamy z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem. Solimy do smaku (nie za dużo, gdyż ser sam w sobie jest słony). Z serowej kompozycji formujemy niewielkie kulki.
- Etap 3: W osobnym rondelku przygotujemy zalewę do sałatki. Cztery łyżki oleju, łyżka musztardy i ocet winny łączymy ze sobą, dodaj szczypty pieprzu i soli.
- Etap 4: Finalny etap, polewamy przygotowanym olejem sałatkę, dodając serowe kulki na wierzchu. Wieńczymy dzieło kilkoma pestkami słonecznika i natką.
Tak oto powstała zdrowa i pyszna sałatka serowa, która oczaruje niejeden obiad i niejedno przyjęcie!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sałatkę z serem
Czas przygotowania: