Składniki:
- 2 duże selery
- 30 dekagramów pieczarek
- 2 duże cebule
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna rozpuszczona
- sól
- pieprz
Kto powiedział, że pasztet musi kojarzyć się z mięsem? Czas zmienić nieco tą wizję. Oto nasza wegetariańska wizja – pasztet z selera (lub jak my go nazwaliśmy – selerowy pasztet). Jeżeli macie w domu maszynkę (o ironio często nazywaną maszynką do mięsa) to ten przepis jest dla Was.




Based on 1 Review(s)
Prosty, smaczny, idealny jako przekąska, dodatek do kanapek lub jako podstawa dzisiejszego obiadu – przepis na pasztet z selera z dodatkami. Wegetariańskie niebo w gębie. Oto sposób na przygotowanie warzywnego pasztetu.
- Etap 1: Gotujemy selery. W tym czasie obieramy, kroimy i gotujemy pieczarki. Gdy warzywa będą w garnku – obieramy i kroimy cebulę. Wrzucamy warzywa do miski.
- Etap 2: Przekręcamy warzywa przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy szklankę bułki tartej, łyżkę kaszy manny, mąki ziemniaczanej i wbijamy 4 jajka (odrobinę zostawiając). Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy składniki, wyrabiając pasztet.
- Etap 3: Kostkę margaryny rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do miski z pasztetem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy blachę, smarujemy ją odrobiną margaryny i wykładamy pasztet. Delikatnie smarujemy wierzch pasztetu pozostałością z jajek (aby powstała skórka).
- Etap 4: Wstawiamy pasztet do piekarnika na 45 minut i 180 stopni Celsjusza.
To wszystko, pasztet doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Zachęcamy do skosztowania (nawet mięsożerców).
Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Selerowy pasztet
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




