Składniki:

  • 2 duże selery
  • 30 dekagramów pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna rozpuszczona
  • sól
  • pieprz



Kto powiedział, że pasztet musi kojarzyć się z mięsem? Czas zmienić nieco tą wizję. Oto nasza wegetariańska wizja – pasztet z selera (lub jak my go nazwaliśmy – selerowy pasztet). Jeżeli macie w domu maszynkę (o ironio często nazywaną maszynką do mięsa) to ten przepis jest dla Was.



Prosty, smaczny, idealny jako przekąska, dodatek do kanapek lub jako podstawa dzisiejszego obiadu – przepis na pasztet z selera z dodatkami. Wegetariańskie niebo w gębie.  Oto sposób na przygotowanie warzywnego pasztetu.

  • Etap 1: Gotujemy selery. W tym czasie obieramy, kroimy i gotujemy pieczarki. Gdy warzywa będą w garnku – obieramy i kroimy cebulę. Wrzucamy warzywa do miski.
  • Etap 2: Przekręcamy warzywa przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy szklankę bułki tartej, łyżkę kaszy manny, mąki ziemniaczanej i wbijamy 4 jajka (odrobinę zostawiając). Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy składniki, wyrabiając pasztet.


  • Etap 3: Kostkę margaryny rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do miski z pasztetem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy blachę, smarujemy ją odrobiną margaryny i wykładamy pasztet. Delikatnie smarujemy wierzch pasztetu pozostałością z jajek (aby powstała skórka).
  • Etap 4: Wstawiamy pasztet do piekarnika na 45 minut i 180 stopni Celsjusza.

selerowy pasztetTo wszystko, pasztet doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Zachęcamy do skosztowania (nawet mięsożerców).

Życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Selerowy pasztet
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook