Składniki:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
- 100g masła,
- MASA SEROWA:
- 600g sera na sernik z wiaderka,
- 230g masy kajmakowej,
- 100g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 50g masła,
- 3 jajka,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- POLEWA:
- 170g masy kajmakowej,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki masła,
- Płatki migdałowe do dekoracji
- kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji
Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów. Podawany jest w różnych wariantach, sam lub z dodatkami na ciepło albo zimno sprawdza się na każdą okazję. Różnorodność przepisów na to ciasto sprawia, że nie da się nim znudzić. Sernik to deser, który ukoi Wasze zmysły i spełni wszystkie potrzeby…
Uwielbiacie serniki ? Jeśli tak to mam dla was przepis na przepyszny kremowy sernik, który z pewnością skradnie Wasze serca. Jest to sernik w nieco innej odsłonie, a mianowicie sernik kajmakowy. Jest to wspaniałe ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg i masa kajmakowa. Mimo dużej ilości kajmaku wcale nie jest aż tak bardzo słodki jak by się zdawało. Ten sernik to świetna propozycja na spotkania z przyjaciółmi i wszelkiego rodzaju święta 🙂
- Etap 1: Przygotowanie spodu: Ciastka drobno kruszymy, masło roztapiamy i łączymy je z rozdrobnionymi ciastkami i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tak przygotowanej tortownicy wykładamy masę z ciastek i wyrównujemy ją. Odstawiamy tortownicę na ok 30 minut do lodówki.
- Etap 2: Przygotowanie masy serowo-kajmakowej: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy.
- Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po ok 1 minucie.
- Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera i ucieramy, aż wszystkie składniki połączą się i masa będzie kremowa. Tak powstałą masę przelewamy do tortownicy.
- Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Gdyby nasz sernik za bardzo się spiekał przykrywamy go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy go z piekarnika po upływie 30 minut, najlepiej jednak gdy całkowicie ostygnie.
- Etap 3: Przygotowanie polewy kajmakowej.
- Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy do niego masę kajmakową. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki połączą się i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy ją z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Gdyby pojawiły się nam grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy nasz sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i skórka pomarańczową jeśli lubicie 🙂
- Sernik chłodzimy co najmniej 2 godziny w lodówce. ( Ja zostawiam go na całą noc i przed podaniem posypuje jeszcze płatkami migdałów )