Składniki:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 100g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 600g sera na sernik z wiaderka,
  • 230g masy kajmakowej,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 50g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • POLEWA:
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • Płatki migdałowe do dekoracji
  • kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji



Sernik  to jeden z najpopularniejszych deserów. Podawany jest w różnych wariantach, sam lub z dodatkami na ciepło albo zimno sprawdza się na każdą okazję. Różnorodność przepisów  na to ciasto sprawia, że nie da się nim znudzić. Sernik  to  deser, który ukoi Wasze zmysły i spełni wszystkie potrzeby…



Uwielbiacie  serniki ? Jeśli tak to mam dla was przepis na przepyszny kremowy sernik, który z pewnością skradnie Wasze serca. Jest to sernik w nieco innej odsłonie, a mianowicie sernik kajmakowy.  Jest  to wspaniałe ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg i masa kajmakowa. Mimo dużej ilości kajmaku wcale nie jest aż tak bardzo słodki jak by się zdawało. Ten sernik to świetna propozycja na spotkania z przyjaciółmi i wszelkiego rodzaju święta 🙂

  • Etap 1: Przygotowanie spodu: Ciastka drobno kruszymy,  masło roztapiamy i łączymy je z rozdrobnionymi ciastkami i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do  tak przygotowanej tortownicy wykładamy masę z ciastek i wyrównujemy ją.  Odstawiamy  tortownicę na ok 30 minut do lodówki.
  • Etap 2:  Przygotowanie masy serowo-kajmakowej: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy.
  • Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po ok 1 minucie.
  • Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera i ucieramy, aż  wszystkie składniki połączą się i masa będzie kremowa.  Tak powstałą masę przelewamy do tortownicy.
  • Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Gdyby nasz sernik za bardzo się spiekał  przykrywamy go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Wyjmujemy go z piekarnika po upływie 30 minut, najlepiej jednak gdy całkowicie ostygnie.
  • Etap 3: Przygotowanie polewy kajmakowej.
  • Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy do niego masę kajmakową. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki połączą się i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy ją z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Gdyby pojawiły się  nam grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy nasz sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i skórka pomarańczową jeśli lubicie 🙂
  • Sernik chłodzimy co najmniej 2 godziny w lodówce. ( Ja zostawiam go na całą noc i przed podaniem posypuje jeszcze płatkami migdałów )

 

 

 

Przepis prosty, i wart poświęcenia, bo smak to po prostu niebo w gębie! Nie zwlekajcie i spróbujcie Sernika kajmakowego, a na pewno nie będziecie żałować!

Życzymy miłego pichcenia i jeszcze przyjemniejszego jedzenia!

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook