Składniki:

  • 20 dekagramów sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 dekagramów bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • olej



Dziś szybka, tania i pyszna serowa potrawa, która sprawdzi się idealnie dla wegetarianów oraz dla tych, którzy bez posmaku sera w ustach nie mogą wyobrazić sobie porządnego posiłku. Oto serowe paluszki w całej swojej okazałości.



Do przygotowania tej potrawy  wystarczy nie więcej, niż 15 minut. Jest to więc danie zaliczane zdecydowanie do grona szybkich, co nie ujmuje paluszkom smaku. Przepis na serowe paluszki prezentuje się w następujący sposób:

  • Etap 1: Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do sera wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje mąki i posiekaną natkę pietruszki.
  • Etap 2: Zagniatamy powstałe ciasto, dodając sól i pieprz do smaku. Zagniatamy do momentu, aż powstanie jednolita masa serowa.


  • Etap 3: Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Formujemy paluszki serowe, obtaczamy je w bułce i smażymy na patelni z odrobiną oleju.
  • Etap 4: Każdy paluszek smażymy z obu stron, na złoto.

serowe paluszkiDanie dla całej rodziny już gotowe. Paluszki serowe można traktować jako danie główne lub przekąskę. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Zapraszamy do gotowania!

 

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Serowe paluszki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
1 Based on 6 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook