Składniki:
- 20 dekagramów sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 5 dekagramów bułki tartej
- pieprz
- sól
- olej
Dziś szybka, tania i pyszna serowa potrawa, która sprawdzi się idealnie dla wegetarianów oraz dla tych, którzy bez posmaku sera w ustach nie mogą wyobrazić sobie porządnego posiłku. Oto serowe paluszki w całej swojej okazałości.




Based on 6 Review(s)
Do przygotowania tej potrawy wystarczy nie więcej, niż 15 minut. Jest to więc danie zaliczane zdecydowanie do grona szybkich, co nie ujmuje paluszkom smaku. Przepis na serowe paluszki prezentuje się w następujący sposób:
- Etap 1: Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do sera wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje mąki i posiekaną natkę pietruszki.
- Etap 2: Zagniatamy powstałe ciasto, dodając sól i pieprz do smaku. Zagniatamy do momentu, aż powstanie jednolita masa serowa.
- Etap 3: Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Formujemy paluszki serowe, obtaczamy je w bułce i smażymy na patelni z odrobiną oleju.
- Etap 4: Każdy paluszek smażymy z obu stron, na złoto.
Danie dla całej rodziny już gotowe. Paluszki serowe można traktować jako danie główne lub przekąskę. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Zapraszamy do gotowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Serowe paluszki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:





Strzał w dziesiątkę! UWIELBIAM takie obiady 🙂
Idę robić 🙂
Przepraszam a kim są WEGETERIANOWIE?
Według słownika PWN z 2008 roku obie formy, zarówno wegetarian, jak i wegetarianów są poprawne 😉 Co do odmiany – tego nie jestem pewien, ale zwrot użyty w przepisie na pewno jest poprawny. Zresztą w wielu innych publikacjach używa się podobnych zwrotów.
Aby uformować paluszki musiałam dodać więcej mąki niż było w przepisie i wyszły zbyt mączne… nie wiem co innego jeszcze można było zrobić… kiedy dodałam wszystkiego tyle ile trzeba to się rozpadały i nie można było niczego z nich uformować, nie mówiąc o paluszkach…
Na tym polega błąd – zbyt dużo mąki sprawi, że ser przestanie mieć serowy posmak, a zrobi się nijaki 😉 W przepisie podaliśmy optymalną gramaturę. Podejrzewam, że źle wyrobiłaś ciasto (zbyt krótko). Po dodaniu składników trzeba minimum 5 minut dość intensywnie wyrabiać ciasto – jak przy cieście drożdżowym. Wtedy uzyska spójną konsystencję i będzie dało się formować.
Ile paluszków takich wychodzi mniej więcej?
Lub dla ilu osób dorosłych starczy? 🙂
W zależności od rozmiarów paluszków, nam wychodzi 12-15. Spokojnie 2 osoby z apetytem się najedzą. Jako przekąska starczy nawet dla 4 dorosłych 🙂