Składniki:
- 20 dekagramów sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 5 dekagramów bułki tartej
- pieprz
- sól
- olej
Dziś szybka, tania i pyszna serowa potrawa, która sprawdzi się idealnie dla wegetarianów oraz dla tych, którzy bez posmaku sera w ustach nie mogą wyobrazić sobie porządnego posiłku. Oto serowe paluszki w całej swojej okazałości.
Do przygotowania tej potrawy wystarczy nie więcej, niż 15 minut. Jest to więc danie zaliczane zdecydowanie do grona szybkich, co nie ujmuje paluszkom smaku. Przepis na serowe paluszki prezentuje się w następujący sposób:
- Etap 1: Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do sera wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje mąki i posiekaną natkę pietruszki.
- Etap 2: Zagniatamy powstałe ciasto, dodając sól i pieprz do smaku. Zagniatamy do momentu, aż powstanie jednolita masa serowa.
- Etap 3: Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Formujemy paluszki serowe, obtaczamy je w bułce i smażymy na patelni z odrobiną oleju.
- Etap 4: Każdy paluszek smażymy z obu stron, na złoto.
Danie dla całej rodziny już gotowe. Paluszki serowe można traktować jako danie główne lub przekąskę. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Zapraszamy do gotowania!
Oceń przepis
Nazwa:
Przepis na Serowe paluszki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
6 Review(s) Based on
Strzał w dziesiątkę! UWIELBIAM takie obiady 🙂
Idę robić 🙂
Przepraszam a kim są WEGETERIANOWIE?
Według słownika PWN z 2008 roku obie formy, zarówno wegetarian, jak i wegetarianów są poprawne 😉 Co do odmiany – tego nie jestem pewien, ale zwrot użyty w przepisie na pewno jest poprawny. Zresztą w wielu innych publikacjach używa się podobnych zwrotów.
Aby uformować paluszki musiałam dodać więcej mąki niż było w przepisie i wyszły zbyt mączne… nie wiem co innego jeszcze można było zrobić… kiedy dodałam wszystkiego tyle ile trzeba to się rozpadały i nie można było niczego z nich uformować, nie mówiąc o paluszkach…
Na tym polega błąd – zbyt dużo mąki sprawi, że ser przestanie mieć serowy posmak, a zrobi się nijaki 😉 W przepisie podaliśmy optymalną gramaturę. Podejrzewam, że źle wyrobiłaś ciasto (zbyt krótko). Po dodaniu składników trzeba minimum 5 minut dość intensywnie wyrabiać ciasto – jak przy cieście drożdżowym. Wtedy uzyska spójną konsystencję i będzie dało się formować.
Ile paluszków takich wychodzi mniej więcej?
Lub dla ilu osób dorosłych starczy? 🙂
W zależności od rozmiarów paluszków, nam wychodzi 12-15. Spokojnie 2 osoby z apetytem się najedzą. Jako przekąska starczy nawet dla 4 dorosłych 🙂