Składniki:
- 12-18 skrzydełek z kurczaka
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki wódki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 100 mililitrów bulionu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Prawdziwa tradycja, fenomen kulinarny – połączenie miodu oraz skrzydełek z kurczaka. Doskonała opcja na danie główne lub przekąskę. Skrzydełka w miodzie przygotowywane są w Polsce od dawien dawna. Jednak nie wszyscy znają recepturę na pyszne danie ze skrzydełek i miodu.
Postanowiliśmy więc przedstawić nasz przepis na skrzydełka w miodzie, który stosujemy od lat. Zapraszamy do zapoznania się z recepturą oraz podzielenia własnymi przemyśleniami na temat kurczakowych skrzydełek w miodzie.
- Etap 1: Dzielimy skrzydełka na mniejsze kawałki (przekroić w stawach). Zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Gdy skrzydełka będą gotowe – odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Osuszamy w ten sposób ugotowane skrzydełka.
- Etap 2: Teraz czas na dodatek – miód. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy miód i zarumieniamy, aż powstanie karmel. Po chwili smażenia wrzucamy imbir, czosnek, odrobinę wódki oraz bulion i wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 3: Do oddzielnego garnka wkładamy kilka skrzydełek i zalewamy sosem. Następnie w garnku umieszczamy kolejne skrzydełka i polewamy je karmelizowanym miodem. Wszystko gotujemy przez minimum 30 minut.
Gotowe – skrzydełka z kurczaka w miodzie z dodatkami można serwować obiadożercom!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Skrzydełka w miodzie
Czas przygotowania: