Składniki:

  • 12-18 skrzydełek z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki wódki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 100 mililitrów bulionu
  • 1 łyżka oleju do smażenia



Prawdziwa tradycja, fenomen kulinarny – połączenie miodu oraz skrzydełek z kurczaka. Doskonała opcja na danie główne lub przekąskę. Skrzydełka w miodzie przygotowywane są w Polsce od dawien dawna. Jednak nie wszyscy znają recepturę na pyszne danie ze skrzydełek i miodu.



Postanowiliśmy więc przedstawić nasz przepis na skrzydełka w miodzie, który stosujemy od lat. Zapraszamy do zapoznania się z recepturą oraz podzielenia własnymi przemyśleniami na temat kurczakowych skrzydełek w miodzie.

  • Etap 1: Dzielimy skrzydełka na mniejsze kawałki (przekroić w stawach). Zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Gdy skrzydełka będą gotowe – odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Osuszamy w ten sposób ugotowane skrzydełka.
  • Etap 2: Teraz czas na dodatek – miód. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy miód i zarumieniamy, aż powstanie karmel. Po chwili smażenia wrzucamy imbir, czosnek, odrobinę wódki oraz bulion i wszystko dokładnie mieszamy.


  • Etap 3: Do oddzielnego garnka wkładamy kilka skrzydełek i zalewamy sosem. Następnie w garnku umieszczamy kolejne skrzydełka i polewamy je karmelizowanym miodem. Wszystko gotujemy przez minimum 30 minut.

skrzydelka w miodzieGotowe – skrzydełka z kurczaka w miodzie z dodatkami można serwować obiadożercom!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Skrzydełka w miodzie



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook