Składniki:

  • 400 gramów piersi z indyka
  • 15 suszonych śliwek
  • 150 mililitrów mleka
  • bułka tarta bądź panierka
  • olej do smażenia



Jeśli lubicie tworzyć dania o dziwnie lub zagadkowo brzmiących nazwach, które stanowią pewnego rodzaju wyzwanie, to ślimaki z indyk na pewno spełnią Twoje oczekiwania. W przypadku tego przepisu nie spotkacie się jednak z jednym z częstych produktów wykorzystywanych na francuskich stołach – ślimaki będziemy tworzyć z kurczaka.



Ślimaki z kurczaka? Jak to możliwe? Nieprawdopodobne a jednak! W kuchni prawie nie ma rzeczy niemożliwych – wystarczy odrobina chęci i wyobraźni. Jeśli jesteś osobą, która lubi eksperymenty kulinarne, przepis na ślimaki z indyk z dodatkiem śliwki jaki prezentujemy z pewnością Cię zaciekawi. Wykonanie nie jest trudne, nie zajmuje wiele czasu, a więc właściwie każdy poradzi sobie z tym zadaniem, za to efekt naprawdę robi wrażenie!

  • Etap 1: Pierś indyka kroimy w cienkie plastry, a następnie uzyskane plastry jeszcze raz, tym razem w cienkie długie paski. Następnie w każdy z uzyskanych pasków zawijamy połówki śliwki.
  • Etap 2: Na wykałaczki nabijamy jedną porcję przygotowanego mięsa ze śliwką. Następnie każdą z porcji zanurzamy w mleku i obtaczamy w panierce do indyka czy kurczaka bądź bułce tartej. Panierkę można zrobić samodzielnie, z bułki tartej i dodatków, na przykład przypraw bądź kupić gotowy produkt.



  • Etap 3: Przygotowane „ślimaki” smażymy na głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.

Jak widać, przepis na ślimaki z indyka jest bardzo prosty, nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu, a efekt jest tego wart. Ślimaki z indyka najlepiej podawać z ulubionym aromatycznym dipem.

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Ślimaki z indyka



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook