Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 1 sałata masłowa
  • łosoś wędzony (w plastrach)
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • rozmaryn
  • długi szczypiorek / wykałaczki



Postanowiliśmy zająć się kuchnią meksykańską. Wprawdzie na naszej stronie znajdziecie przepis na tortillę, ale w tradycyjnym wydaniu. Dziś natomiast zaprezentujemy ślimaki z tortilli z nieco innym nadzieniem. Rzeczone ślimaki będą z łososiem oraz sosem koperkowym.



Przepis na ślimaki z tortilli to połączenie tradycji oraz małej innowacji. Nie tylko w formie podania potrawy, ale także w jej zawartości. Jedliście kiedyś tortillę z łososiem i sosem koperkowym? Nie? Więc zapraszamy do gotowania!

  • Etap 1: Zaczynamy od sosu koperkowego. Przepis na sos znajduje się na naszej stronie. Wystarczy kliknąć tutaj: przepis na sos koperkowy.
  • Etap 2: Gdy mamy już sos – zaczynamy komponować tortille. Placki smarujemy sosem (tylko z jednej strony). Na sos ląduje liść umytej sałaty masłowej i pokrojony w plastry łosoś.


  • Etap 3: Rybę posypujemy świeżym rozmarynem. Kroimy ogórek w długie plastry i układamy na rybie. Identycznie postępujemy z pomidorem.
  • Etap 4: Zawijamy tortillę i kroimy je na 2 części (jeżeli chcemy uzyskać mniejsze tortille – można pokroić na 3). Teraz najtrudniejszy moment – każdy z kawałków obwiązujemy długim szczypiorkiem. Zamiast szczypioru można użyć wykałaczki. Na koniec wstawiamy tortille na kilka minut do pieca (można również podawać zimne).

slimaki z tortilliPrawda, że szybkie i łatwe danie? Idealne połączenie tortilli z łososiem i sosem koperkowym nadaje charakteru!

Zapraszamy do gotowania i komentowania – smakowało Wam?

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Ślimaki z tortilli



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook