Składniki:

  • 20 gramów mąki
  • 25 gramów masła
  • 200 mililitrów czerwonego wytrawnego wina
  • 100 gramów suszonych śliwek (bez pestek)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów i rodzynek
  • 350 mililitrów wywaru jasnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 goździk
  • szczypta imbiru
  • pieprz biały
  • sól



Próbowaliście kiedyś mięsa na słodko? Nie? Sos bakaliowy da Wam taką możliwość. Delikatny posmak bakalii sprawi, że dania nabiorą zupełnie innego wymiaru smakowego, co przełoży się także na Wasze odczucia odnośnie obiadów na słodko. Sos pełen śliwek i bakalii już czeka na przygotowanie.



Jedna uwaga – nie wszystkie potrawy obiadowe w wersji słodkiej mogą trafić w gusta obiadożerców. My nadal testujemy słodkie posmaki, wykorzystując do tego przepis na sos bakaliowy. Zapraszamy do przygotowania sosu razem z nami:

  • Etap 1: Zaczynamy od umycia i wysuszenia rodzynek oraz śliwek. Jeżeli śliwki są w całości – kroimy je w cienkie paski. Siekamy również orzechy włoskie. Następnie na suchą patelnię wsypujemy mąkę i zrumieniamy ją (uwaga, aby nie przypalić).
  • Etap 2: Po kilku minutach do prażącej się mąki dodajemy masło (nie całość, zostawiamy jedną łyżkę na zakończenie gotowania) i wywar. Wszystko mieszamy, tworząc podstawę sosu. Teraz do całości dodajemy śliwki, rodzynki, migdały i orzechy. Na patelnię wlewamy również czerwone wino.


  • Etap 3: Dokładnie mieszamy składniki, po czym przelewamy sos do garnka. Dodajemy do sosu miód i przyprawy (biały pieprz, sól, goździk i szczyptę imbiru). Całość gotujemy na średnim ogniu. Po 5 minutach wyjmujemy z garnka goździk. Sos zdejmujemy z ognia, dodając na zakończenie jeszcze jedną łyżkę masła.

sos bakaliowyTak oto powstaje bakaliowy sos z orzechami i rodzynkami. Pyszny dodatek do każdego obiadu. Zapewni słodki posmak dla każdego dania.

Zapraszamy do gotowania. Dajcie znać, z czym podaliście ten sos!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos bakaliowy



Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook