Składniki:
- 2 żółtka
- sok z 1/4 cytryny
- 1/4 kostki masła
- biały pieprz
- sól
Podstawa podstaw, która potrafi przysporzyć problemów – sos holenderski. Wielu profesjonalistów ma z nim problem, nie mówiąc już o amatorach. My także dość długo się go uczyliśmy.
Aby Wam pomóc, prezentujemy gotowy przepis na sos holenderski z wszystkimi ciekawostkami oraz informacjami, które mogą się Wam przydać podczas przygotowywania puszystego i pysznego sosu holenderskiego.
- Etap 1: Przygotowania sosu zaczynamy od ubicia żółtek. Ubijamy je razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodajemy także sól oraz biały pieprz. W międzyczasie podgrzewamy w rondelku masło.
- Etap 2: Podczas ubijania żółtek stopniowo dodajemy roztopione masło (to bardzo ważny etap!). Powoli dolewamy masło i ubijamy żółtka do momentu uzyskania jednolitej konsystencji majonezu.
- Etap 3: Sos w środku powinien być gęsty i puszysty. Uwaga – żółtka powinny być w temperaturze pokojowej!
Sosu holenderskiego często używa się do dań z jajkami, do grzanek lub szparagów. Doskonale komponuje się także z rybami.
Życzymy udanego i pysznego sosu holenderskiego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sos holenderski
Czas przygotowania:
jaką temperature ma roztopione masło?
roztapiamy, ale nie gotujemy (czyli nie trzymamy zbyt długo na ogniu) 😉 zwykle to trwa chwilę i masło jest gotowe i ma optymalną temperaturę.