Składniki:

  • 2 żółtka
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/4 kostki masła
  • biały pieprz
  • sól



Podstawa podstaw, która potrafi przysporzyć problemów – sos holenderski. Wielu profesjonalistów ma z nim problem, nie mówiąc już o amatorach. My także dość długo się go uczyliśmy.



Aby Wam pomóc, prezentujemy gotowy przepis na sos holenderski z wszystkimi ciekawostkami oraz informacjami, które mogą się Wam przydać podczas przygotowywania puszystego i pysznego sosu holenderskiego.

      • Etap 1: Przygotowania sosu zaczynamy od ubicia żółtek. Ubijamy je razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodajemy także sól oraz biały pieprz. W międzyczasie podgrzewamy w rondelku masło.
      • Etap 2: Podczas ubijania żółtek stopniowo dodajemy roztopione masło (to bardzo ważny etap!). Powoli dolewamy masło i ubijamy żółtka do momentu uzyskania jednolitej konsystencji majonezu.



      • Etap 3: Sos w środku powinien być gęsty i puszysty. Uwaga – żółtka powinny być w temperaturze pokojowej!

sos holenderski

Sosu holenderskiego często używa się do dań z jajkami, do grzanek lub szparagów. Doskonale komponuje się także z rybami.

Życzymy udanego i pysznego sosu holenderskiego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos holenderski



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook