Składniki:
- koper (pęczek lub dwa)
- mąka
- śmietana gęsta
- pieprz
- curry
- 2 kostki przyprawowe (warzywne)
Doskonały sos koperkowy, nada się jako dodatek do przystawek, mięs lub do przekąsek. Na imprezy czy do rodzinnego, niedzielnego obiadu – jeżeli tylko kochacie koperek, to na pewno ten smak Was zdobędzie.




Based on 3 Review(s)
Przepis na sos koperkowy jest prosty, nie wymaga zbyt wielu składników, ale jest wystarczająco dobry, aby serwować go na przyjęciach i w porze obiadowej. Zacznijmy więc przygotowania tego specjału.
- Etap 1: Zaczynamy od posiekania kopru na drobne kawałki.W międzyczasie gotujemy wodę i wracamy do niej kostki warzywne. Po kilku minutach na dość dużym ogniu otrzymamy wywar, do którego wrzucamy cały koper. Gotujemy przez parę minut i dodajemy odrobinę curry oraz świeżo zmielony pieprz.
- Etap 2: Po dodaniu przypraw nadchodzi najważniejszy etap – zagęszczanie sosu. W oddzielnym naczyniu przygotujemy zagęszczacz koperkowy, czyli wodę, mąkę i śmietanę. Wlewamy więc do rondelka odrobinę wody, wsypujemy kilka łyżek mąki i śmietanę. Na koniec dodajemy zawiesinę do gotującego się wywaru koperkowego.
To wszystko, pyszny i o najważniejsze domowy sos koperkowy jest już gotowy. To znakomity dodatek do dań z kurczaka, ryb lub do dań wegetariańskich typu zapiekany kalafior.
Mamy nadzieję, że sos będzie Wam smakował. Smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sos koperkowy
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




