Składniki:

  • koper (pęczek lub dwa)
  • mąka
  • śmietana gęsta
  • pieprz
  • curry
  • 2 kostki przyprawowe (warzywne)



Doskonały sos koperkowy, nada się jako dodatek do przystawek, mięs lub do przekąsek. Na imprezy czy do rodzinnego, niedzielnego obiadu – jeżeli tylko kochacie koperek, to na pewno ten smak Was zdobędzie.



Przepis na sos koperkowy jest prosty, nie wymaga zbyt wielu składników, ale jest wystarczająco dobry, aby serwować go na przyjęciach i w porze obiadowej. Zacznijmy więc przygotowania tego specjału.

  • Etap 1: Zaczynamy od posiekania kopru na drobne kawałki.W międzyczasie gotujemy wodę i wracamy do niej kostki warzywne. Po kilku minutach na dość dużym ogniu otrzymamy wywar, do którego wrzucamy cały koper. Gotujemy przez parę minut i dodajemy odrobinę curry oraz świeżo zmielony pieprz.
  • Etap 2: Po dodaniu przypraw nadchodzi najważniejszy etap – zagęszczanie sosu. W oddzielnym naczyniu przygotujemy zagęszczacz koperkowy, czyli wodę, mąkę i śmietanę. Wlewamy więc do rondelka odrobinę wody, wsypujemy kilka łyżek mąki i śmietanę. Na koniec dodajemy zawiesinę do gotującego się wywaru koperkowego.


sos koperkowyTo wszystko, pyszny i o najważniejsze domowy sos koperkowy jest już gotowy. To znakomity dodatek do dań z kurczaka, ryb lub do dań wegetariańskich typu zapiekany kalafior.

Mamy nadzieję, że sos będzie Wam smakował. Smacznego!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos koperkowy



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 3 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook