Składniki:

  • 2 puszki pomidorów w całości, bez skórki
  • 4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ostra przyprawa, na przykład papryka ostra lub chili
  • śmietana 18%
  • sol i pieprz



My Polacy, jako naród rodzinny, bardzo przywiązany do tradycji manifestujemy te cechy na różne sposoby – nawet w kuchni. Jako, że większość małżeństw zakłada rodziny i posiada dzieci, stawia się przede wszystkim na gotowanie bardziej delikatne, bez nadmiaru przypraw, jakie kochają dorośli. Jeśli chcecie odejść od tego stereotypu, a uwielbiacie sosy i pomidory, proponujemy bardzo smaczny sos pomidorowy na ostro.



W wielu krajach doprawianie dań ostrymi przyprawami to podstawa każdego posiłku – u nas również pojawia się coraz więcej miłośników takich rozwiązań. Jeśli więc pragniecie nadać swojej kuchni wyrazistości i macie dość tradycyjnych i delikatnych dań, zajrzyjcie w nasz przepis na sos pomidorowy na ostro, z dodatkiem czosnku i cebuli, który stanowi niebanalną mieszankę, jaka na pewno zagości w Waszych domach na dłużej. Przepis jest bardzo prosty, a efekt znakomity – spróbujecie?

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania produktów do wykonania sosu. Cebulę kroimy w kostkę i odkładamy na miskę lub talerz. Następnie wyciskamy ząbki czosnku i również odkładamy, na osobny talerzyk bądź miseczkę. Teraz czas na pomidory, które należy przetrzeć na sitku, pod jakim umieszczamy garnuszek lub talerz, aby zdobyć wyciskany z pomidorów sok.
  • Etap 2: Przechodzimy do przygotowywania sosu – zaczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Następnie smażymy cebulę tak długo, aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do jej przypalenia. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnku i smażymy jeszcze około dwie minuty, cały czas mieszając.



  • Etap 3: Do cebuli z czosnkiem dodajemy sok pomidorowy oraz 3 – 4 łyżki śmietany. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Etap 4: Na koniec czas na przyprawy, które dodajemy w czasie gotowania się całego sosu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz najważniejszy składnik, a więc ostrą paprykę bądź inna ciekawą przyprawę jaką posiadanie, która nada całości odpowiedniej pikanterii. Ilość ostrej przyprawy zależy od Was i wytrzymałości Waszych kubków smakowych – radzimy dodawać ją stopniowo, w niewielkich ilościach i sprawdzać smak sosu, aby nie przesadzić.

sos pomidorowy na ostro

Sos jest gotowy – wykonuje się go szybko, sprawnie, łatwo i przyjemnie. Sos pomidorowy na ostro można podawać jak tylko lubicie, na przykład z makaronem lub ryżem. Aby nasz przepis na sos pomidorowy na ostro był w pełni taki, jak być powinien, radzimy podawać go z kawałkami kurczaka otoczonych ulubionymi przyprawami, najlepiej kebab, gyros bądź przyprawą do kurczaka.

Życzymy przyjemnych doznań smakowych!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos pomidorowy na ostro



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook