Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- śmietana 12% (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 papryka
- olej lub oliwa
- mięso: mielone, pierś z kurczaka, parówki lub inna wędlina (do wyboru)
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
Publikujemy przepis na sos pomidorowy, który świetnie nadaje się do różnych tradycyjnych i awangardowych dań, które na pewno przygotowujecie u siebie w domach. Jeżeli bacznie śledzicie nasz blog i przepisy na obiad, które publikujemy na pewno zauważyliście, że często sięgamy po ten sos.
My wykorzystujemy opisywany sos do pizzy, spaghetti bolognese oraz zapiekanek. Duża dowolność dodatków i ten nieziemski smak sprawiły, że sos pomidorowy jest jednym z naszych ulubionych spośród całej masy, którą mamy w repertuarze sosów. Zapraszamy do gotowania z nami!
- Etap 1: Puszki z pomidorami odcedzamy, zostawiając tylko sok. Na dość dużą patelnię wlewamy olej lub oliwę.
- Etap 2: Na patelnię wrzucamy mięso (w dowolnej konfiguracji – można również przygotować sos bez dodatku mięsa). W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę na drobne kawałki.
- Etap 3: Doprawiamy mięso szczyptą soli i pieprzu (można również użyć przyprawy do mięsa), po czym dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy.
- Etap 4: Do mięsa i warzyw dodajemy sos z pomidorów. Do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę ketchupu. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 5: Po około 10 minutach sos jest gotowy. Wystarczy dodać oregano i bazylię.
Tak przygotowany sos można dodać do wielu potraw. Zapraszamy do komentowania. Dajcie znać, jakie jeszcze potrawy mogą współbrzmieć z naszym sosem.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sos pomidorowy
Czas przygotowania: