Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • śmietana 12% (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • olej lub oliwa
  • mięso: mielone, pierś z kurczaka, parówki lub inna wędlina (do wyboru)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia



Publikujemy przepis na sos pomidorowy, który świetnie nadaje się do różnych tradycyjnych i awangardowych dań, które na pewno przygotowujecie u siebie w domach. Jeżeli bacznie śledzicie nasz blog i przepisy na obiad, które publikujemy na pewno zauważyliście, że często sięgamy po ten sos.



My wykorzystujemy opisywany sos do pizzy, spaghetti bolognese oraz zapiekanek. Duża dowolność dodatków i ten nieziemski smak sprawiły, że sos pomidorowy jest jednym z naszych ulubionych spośród całej masy, którą mamy w repertuarze sosów. Zapraszamy do gotowania z nami!

  • Etap 1: Puszki z pomidorami odcedzamy, zostawiając tylko sok. Na dość dużą patelnię wlewamy olej lub oliwę.
  • Etap 2: Na patelnię wrzucamy mięso (w dowolnej konfiguracji – można również przygotować sos bez dodatku mięsa). W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę na drobne kawałki.


  • Etap 3: Doprawiamy mięso szczyptą soli i pieprzu (można również użyć przyprawy do mięsa), po czym dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy.
  • Etap 4: Do mięsa i warzyw dodajemy sos z pomidorów.  Do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę ketchupu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Etap 5: Po około 10 minutach sos jest gotowy. Wystarczy dodać oregano i bazylię.

sos pomidorowyTak przygotowany sos można dodać do wielu potraw. Zapraszamy do komentowania. Dajcie znać, jakie jeszcze potrawy mogą współbrzmieć z naszym sosem.

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos pomidorowy



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook