Składniki:
- ser w kostce (około 0,5 kg)
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- śmietana 12%
- 4 jajka (opcjonalnie)
- majonez
Nigdy nie byliśmy zwolennikami kupowania gotowych sosów w proszku. Dlatego zawsze staramy się przygotować własny sos, czy to pomidorowy do pizzy i spaghetti, czy też serowy lub koperkowy do wielu innych potraw. Przepis na sos serowy jest jednym z najłatwiejszych i najszybszych do przyrządzenia. Smak również nie ustępuje innym sosom, a na pewno nie jest gorszy od gotowych sosów, które przesycone są chemicznymi dodatkami.
Zatem przystąpmy do przygotowania naszego serowego sosu!
- Etap 1: Ścieramy główny składnik sosu, czyli ser na tarce (duże oczka). Starty ser dodajemy do miski.
- Etap 2: Wbijamy do sera 4 jajka (tylko, jeżeli sos będzie poddany obróbce termicznej!).
- Etap 3: Do miski z serem i jajkami dodajemy 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu oraz oregano.
- Etap 4: Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy bazylię – gotowe! Serowy sos jest gotowy do użycia.
Tak przygotowany sos serowy można użyć jako dip do przekąsek, dodatek do kanapek lub jako ciepłe uzupełnienie kurczaka i innego, białego mięsa. Świetnie smakuje po krótkim upieczeniu. Wszechstronność użycia jest naprawdę ogromna.
Podzielcie się z nami swoimi pomysłami dotyczącymi wykorzystania sosu serowego.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sos serowy
Czas przygotowania: