Składniki:

  • ser w kostce (około 0,5 kg)
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • 4 jajka (opcjonalnie)
  • majonez



Nigdy nie byliśmy zwolennikami kupowania gotowych sosów w proszku. Dlatego zawsze staramy się przygotować własny sos, czy to pomidorowy do pizzy i spaghetti, czy też serowy lub koperkowy do wielu innych potraw. Przepis na sos serowy jest jednym z najłatwiejszych i najszybszych do przyrządzenia. Smak również nie ustępuje innym sosom, a na pewno nie jest gorszy od gotowych sosów, które przesycone są chemicznymi dodatkami.



Zatem przystąpmy do przygotowania naszego serowego sosu!

  • Etap 1: Ścieramy główny składnik sosu, czyli ser na tarce (duże  oczka). Starty ser dodajemy do miski.
  • Etap 2: Wbijamy do sera 4 jajka (tylko, jeżeli sos będzie poddany obróbce termicznej!).


  • Etap 3: Do miski z serem i jajkami dodajemy 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu oraz oregano.
  • Etap 4: Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy bazylię – gotowe! Serowy sos jest gotowy do użycia.

Sos serowyTak przygotowany sos serowy można użyć jako dip do przekąsek, dodatek do kanapek lub jako ciepłe uzupełnienie kurczaka i innego, białego mięsa. Świetnie smakuje po krótkim upieczeniu. Wszechstronność użycia jest naprawdę ogromna.

Podzielcie się z nami swoimi pomysłami dotyczącymi wykorzystania sosu serowego.

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos serowy



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook