Składniki:
- 5 jajek (ugotowane na twardo)
- 7 ogórków konserwowych
- 2 łyżki śmietany 18 % (dla dbających o linię może być jogurt naturalny)
- 1 duży słoik grzybków marynowanych
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek majonezu (najlepiej domowego - przepis na domowy majonez)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki pieprzu
Nie ma to jak domowy, pyszny i zniewalający smakiem sos tatarski. Kiedyś kupowaliśmy sosy tatarskie, jednak po przeczytaniu etykiety stwierdziliśmy, że sklepowy sos to sama chemia (niestety nie tylko sos). Postanowiliśmy więc przeprowadzić testy z sosami, tworząc domowy tatarski sos w domowych warunkach.
Dodatek pyszny do przekąsek, przystawek lub jako dopełnienie dania głównego. Nie jest zbyt dietetyczny, ale na pewno nie można odmówić mu smaku. Nasz przepis na sos tatarski to połączenie tradycji i innowacyjności. Dla tych, którzy dbają o linię polecamy użycie jogurtu naturalnego i mniejszej ilości majonezu.
- Etap 1: Gotujemy jajka na twardo. Kroimy na drobno ogórki, obrane jajka i marynowane grzybki (mogą być też pieczarki).
- Etap 2: Do warzyw i jajek dodajemy śmietanę, cukier, sól, pieprz, majonez (najlepiej domowy, przygotowany własnoręcznie) oraz musztardę.
- Etap 3: Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Prosto i przyjemnie – tak powstają sosy tatarskie w domowym wykonaniu. Smak znacznie lepszy a i przekonanie, że nie ma w sosie przesadnej ilości chemii to najlepsze, co może być w kuchni.
Zapraszamy do tatarskiego przygotowywania sosu!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sos tatarski
Czas przygotowania: