Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • pieprz
  • sól
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • ostra papryka (przyprawa)
  • szczypiorek
  • 30 dekagramów sera
  • makaron spaghetti



Kolejna wariacja kulinarna w naszym wykonaniu. Oto spaghetti al’a Mexicana. Włosko-meksykańska potrawa, która przyszła nam do głowy w trakcie rozmyślania o kolejnym obiedzie. A co by się stało, gdyby połączyć ikonę Włoch, makaron spaghetti z farszem, który pochodzi z kuchni meksykańskiej? Nie zastanawialiśmy się zbyt długo.



Prezentujemy udany przepis na spaghetti al’a Mexicana. Włosko-meksykańska przyjaźń na talerzu. Trochę inny sposób na przygotowanie spaghetti, które nie ukrywamy, jest jedną z naszych ulubionych potraw. Szybkie, pyszne i tanie danie dla całej rodziny!

  • Etap 1: Przygotujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekaną z czosnkiem cebulę, a następnie dodajemy mielone mięso. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Podczas smażenia dokładnie mieszamy i rozdrabniamy mięso, by nie było większych grudek.
  • Etap 2: Czerwoną fasolę odsączamy i dodajemy do mięsa razem z groszkiem i kukurydzą. Na patelnię dodajemy również koncentrat pomidorowy (w zastępstwie może być przecier).


  • Etap 3: Dusimy na małym ogniu około 15 minut, w międzyczasie doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dusimy jeszcze 3 minuty na małym ogniu.
  • Etap 4: Makaron spaghetti gotujemy al’dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Po ugotowaniu makaronu odlewamy wodę, ponownie wrzucając makaron do garnka.
  • Etap 5: Do makaronu dodajemy sos, mieszamy wszystko i na małym ogniu podgrzewamy. W tym czasie ścieramy ser i kroimy szczypiorek. Po kilku minutach danie gotowe jest do nakładania. Po nałożeniu makaronu z sosem posypujemy wierzch potrawy startym serem i szczypiorkiem.

spaghetti ala mexicanaTak oto przygotowuje się meksykańskie spaghetti. Prawda, że prosto? A za to jaki smak!

Życzymy smacznego i czekamy na Wasze propozycje na spaghetti!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Spaghetti al’a Mexicana
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook