Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 4 jajka
  • około 200 g śmietany 30%
  • ser do starcia (żółty lub parmezan)
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek
  • boczek lub szynka
  • bazylia



Nieco mniej popularne, ale także przepyszne Spaghetti Carbonara. Zaprezentujemy, jak przygotować spaghetti w nieco innym wydaniu, niż po bolońsku. Szybko, smacznie i z pomysłem – to najlepsze podsumowanie. Przepis na Spaghetti Carbonara jest doskonały dla tych, którzy uwielbiają makaron, ale chcą nieco odpocząć od pomidorowego posmaku sosu i mięsa mielonego. Taka wersja makaronu z nieco innymi dodatkami na pewno zasmakuje każdemu.



Oczywiście można przygotować spaghetti w wersji light lub w wersji wegetariańskiej (wystarczy pozbyć się z przepisu pewnych składników).

  • Etap 1: Ugotować makaron w posolonej wodzie. Do wody w trakcie dodawania dolać kapkę oleju lub oliwy (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Ugotowany makaron odcedzić i pod żadnym pozorem nie przelewać wodą.
  • Etap 2: Boczek lub inne mięso pokroić w plasterki i usmażyć na patelni.


  • Etap 3:Śmietanę, starty ser, pieprz i wbite jajka zmiksować w blenderze.
  • Etap 4: Makaron dodać do podsmażonego boczku, mieszać przez chwilę, dodając zawartość blendera. Trzeba uważać, by jajka za mocno się nie ścięły (efekt jajecznicy jest niepożądany).
  • Etap 5: Przygotowane spaghetti wyłożyć na talerz, dodać odrobinę bazylii.

spaghetti carbonaraGotowe, Spaghetti Carbonara może teraz gościć w Waszych domach jako doskonały pomysł na obiad.

Zapraszamy do skomentowania przepisu i do wypróbowania naszych innych kulinarnych pomysłów!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Spaghetti Carbonara
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook