Składniki:
- makaron spaghetti
- 4 jajka
- około 200 g śmietany 30%
- ser do starcia (żółty lub parmezan)
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa z oliwek
- boczek lub szynka
- bazylia
Nieco mniej popularne, ale także przepyszne Spaghetti Carbonara. Zaprezentujemy, jak przygotować spaghetti w nieco innym wydaniu, niż po bolońsku. Szybko, smacznie i z pomysłem – to najlepsze podsumowanie. Przepis na Spaghetti Carbonara jest doskonały dla tych, którzy uwielbiają makaron, ale chcą nieco odpocząć od pomidorowego posmaku sosu i mięsa mielonego. Taka wersja makaronu z nieco innymi dodatkami na pewno zasmakuje każdemu.




Based on 1 Review(s)
Oczywiście można przygotować spaghetti w wersji light lub w wersji wegetariańskiej (wystarczy pozbyć się z przepisu pewnych składników).
- Etap 1: Ugotować makaron w posolonej wodzie. Do wody w trakcie dodawania dolać kapkę oleju lub oliwy (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Ugotowany makaron odcedzić i pod żadnym pozorem nie przelewać wodą.
- Etap 2: Boczek lub inne mięso pokroić w plasterki i usmażyć na patelni.
- Etap 3:Śmietanę, starty ser, pieprz i wbite jajka zmiksować w blenderze.
- Etap 4: Makaron dodać do podsmażonego boczku, mieszać przez chwilę, dodając zawartość blendera. Trzeba uważać, by jajka za mocno się nie ścięły (efekt jajecznicy jest niepożądany).
- Etap 5: Przygotowane spaghetti wyłożyć na talerz, dodać odrobinę bazylii.
Gotowe, Spaghetti Carbonara może teraz gościć w Waszych domach jako doskonały pomysł na obiad.
Zapraszamy do skomentowania przepisu i do wypróbowania naszych innych kulinarnych pomysłów!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Spaghetti Carbonara
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




