Składniki:
- 500ml śmietanki 36%
- 100 gram białej czekolady
- 3 łyżki cukru muscovado
- szklanka mleka 2%
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- żółtka z dwóch dużych jajek
- 100 gram świeżych lub mrożonych truskawek
- świeża bazylia do dekoracji
Myślicie, że dzisiejsza propozycja deseru to jakieś szalone połączenie, którego nie da się zjeść? Makaron i lody, jak to możliwe? A może za słowem spaghetti kryje się coś zupełnie innego i to tylko gra słowna? Odkryjecie tą tajemnicą tylko wtedy, kiedy poznacie nasz przepis na spaghetti lodowe.




Based on 2 Review(s)
Czy warto? Oczywiście, bo kiedy zrozumiecie o co naprawdę chodzi, z pewnością będziecie zachwyceni. Jeśli lubicie lody, to wspaniała propozycja deseru dla całej rodziny! Nasz przepis na spaghetti lodowe jest prosty do wykonania i sprawia wiele przyjemności – wymaga co prawda odrobinę cierpliwości, ale naprawdę warto! Efekt smakowy jest tak znakomity, że z pewnością wrócicie do tego przepisu jeszcze nie raz…
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania lodów waniliowych – oczywiście możecie wykorzystać również lody gotowe, lecz jeśli chcecie by deser był naprawdę wyjątkowy, polecamy wykonanie go samodzielnie od początku do końca. W tym celu zagotowujemy mleko w rondelku, dodając ekstraktu waniliowego, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
- Etap 2: Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka, pamiętając o tym, aby przed przystąpieniem do tej czynności sparzyć skorupkę jajek wrzątkiem. Żółtka muszą być ucierane z cukrem, na tak zwany kogel-mogel. Śmietankę natomiast ubijamy „na sztywno”.
- Etap 3: Czas na połączenie składników – w tym celu do żółtek z dodatkiem cukru dodajemy wcześniej przestudzone mleko i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki tak, aby składniki utworzyły jednolitą masę. W następnej kolejności do uzyskanej masy dodajemy śmietanę i mieszamy – śmietanę najlepiej dodawać stopniowo. Konsystencja masy powinna być lekka i charakteryzować się kremowym kolorem.
- Etap 4: Ostatni etap tworzenia lodów to umieszczenie masy w pojemniku, który jest odporny na bardzo niskie temperatury i umieszczenie w zamrażalniku. Czekamy aż masa całkowicie się zamrozi, a wtedy rozdzielamy ją w taki sposób, aby można było umieścić ją w blenderze i zmiksować, by dało się formować na przykład lodowe kulki. Można ponownie umieścić je w zamrażarce, na przykład w foremkach i wyjąć kiedy ma się na nie ochotę.
- Etap 5: Masa lodowa jest gotowa, a więc przyszła pora na tworzenie naszego spaghetti. Zaczynamy od zmiksowania truskawek z łyżką cukru oraz przygotowania czekolady, którą trzeba zetrzeć na tarce. Lody przeciskamy przez praskę, najlepiej nad płaskim talerzem po to, aby formowały się z nich długie nitki, które przypominają makaron.
- Etap 6: Na koniec, na porcję lodowego spaghetti nakładamy porcję sosu truskawkowego, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkiem bazylii bądź innymi ozdobami jakie lubimy.
Zaskoczeni? Jak widzicie, nie łączymy tutaj tradycyjnego makaronu z lodami, lecz tworzymy imitację makaronu z lodów – to wspaniały, zaskakujący deser na specjalne okazje, który na pewno wywoła uśmiech na twarzach Waszych gości.
Życzymy przyjemnego przygotowywania i smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Spaghetti lodowe (domowe lody)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




