Składniki:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 100 gram białej czekolady
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • szklanka mleka 2%
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • żółtka z dwóch dużych jajek
  • 100 gram świeżych lub mrożonych truskawek
  • świeża bazylia do dekoracji



Myślicie, że dzisiejsza propozycja deseru to jakieś szalone połączenie, którego nie da się zjeść? Makaron i lody, jak to możliwe? A może za słowem spaghetti kryje się coś zupełnie innego i to tylko gra słowna? Odkryjecie tą tajemnicą tylko wtedy, kiedy poznacie nasz przepis na spaghetti lodowe.



Czy warto? Oczywiście, bo kiedy zrozumiecie o co naprawdę chodzi, z pewnością będziecie zachwyceni. Jeśli lubicie lody, to wspaniała propozycja deseru dla całej rodziny! Nasz przepis na spaghetti lodowe jest prosty do wykonania i sprawia wiele przyjemności – wymaga  co prawda odrobinę cierpliwości, ale naprawdę warto! Efekt smakowy jest tak znakomity, że z pewnością wrócicie do tego przepisu jeszcze nie raz…

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania lodów waniliowych – oczywiście możecie wykorzystać również lody gotowe, lecz jeśli chcecie by deser był naprawdę wyjątkowy, polecamy wykonanie go samodzielnie od początku do końca. W tym celu zagotowujemy mleko w rondelku, dodając ekstraktu waniliowego, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
  • Etap 2: Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka, pamiętając o tym, aby przed przystąpieniem do tej czynności sparzyć skorupkę jajek wrzątkiem. Żółtka muszą być ucierane z cukrem, na tak zwany kogel-mogel. Śmietankę natomiast ubijamy „na sztywno”.



  • Etap 3: Czas na połączenie składników – w tym celu do żółtek z dodatkiem cukru dodajemy wcześniej przestudzone mleko i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki tak, aby składniki utworzyły jednolitą masę. W następnej kolejności do uzyskanej masy dodajemy śmietanę i mieszamy – śmietanę najlepiej dodawać stopniowo. Konsystencja masy powinna być lekka i charakteryzować się kremowym kolorem.
  • Etap 4: Ostatni etap tworzenia lodów to umieszczenie masy w pojemniku, który jest odporny na bardzo niskie temperatury i umieszczenie w zamrażalniku. Czekamy aż masa całkowicie się zamrozi, a wtedy rozdzielamy ją w taki sposób, aby można było umieścić ją w blenderze i zmiksować, by dało się formować na przykład lodowe kulki. Można ponownie umieścić je w zamrażarce, na przykład w foremkach i wyjąć kiedy ma się na nie ochotę.
  • Etap 5: Masa lodowa jest gotowa, a więc przyszła pora na tworzenie naszego spaghetti. Zaczynamy od zmiksowania truskawek z łyżką cukru oraz przygotowania czekolady, którą trzeba zetrzeć na tarce. Lody przeciskamy przez praskę, najlepiej nad płaskim talerzem po to, aby formowały się z nich długie nitki, które przypominają makaron.
  • Etap 6: Na koniec, na porcję lodowego spaghetti nakładamy porcję sosu truskawkowego, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkiem bazylii bądź innymi ozdobami jakie lubimy.

spaghetti lodowe

Zaskoczeni? Jak widzicie, nie łączymy tutaj tradycyjnego makaronu z lodami, lecz tworzymy imitację makaronu z lodów – to wspaniały, zaskakujący deser na specjalne okazje, który na pewno wywoła uśmiech na twarzach Waszych gości.

Życzymy przyjemnego przygotowywania i smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Spaghetti lodowe (domowe lody)



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook