Składniki:
- 300 gramów makaronu spaghetti
- pół kilograma śliwek (węgierek)
- mięta
- 3 goździki
- 1 łyżka śmietany (najlepiej 22%)
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka cukru
Kulinarna wariacja z makaronem. Tak w wielkim skrócie możemy opisać nasz wczorajszy obiad. Na stole zagościło spaghetti ze śliwkami, imbirem i miętą. Doskonała opcja dla tych, którzy chcą odpocząć (lub wcale nie jedzą) mięsa. Obiad w słodkim wydaniu, lekko muskający podniebienie i pozwalający poznać makaron spaghetti z zupełnie innej, tej łagodniejszej i słodszej strony. Nie ukrywamy, że przepis na spaghetti ze śliwkami wymyśliliśmy spontanicznie, podczas pogawędki o makaronach i o ich innym posmaku.
Makaron, zwłaszcza spaghetti, zazwyczaj kojarzy się z sosem pomidorowym, mięsem i dość wyrazistymi przyprawami. Dziś zaprezentujemy Wam inną odmianę dość popularnego włoskiego składnika w roli głównej.
- Etap 1: Zaczynamy od śliwek, należy je umyć i obrać ze skórek. Gdy mamy już obrane owoce, smażymy je na patelni (na średnim ogniu).
- Etap 2: Do smażących się śliwek dodajemy imbir i łyżkę cukru. W międzyczasie gotujemy makaron na spaghetti, lekko soląc wodę.
- Etap 3: Ugotowany makaron układamy na talerze, polewamy śliwkowym musem.
- Etap 4: Jako dekoracji polecamy użyć mięty, która zrównoważy słodycz dania.
Pyszne spaghetti ze śliwkami i imbirem jest już gotowe. Najwięcej problemu sprawią śliwki, które trzeba obrać, jednak gwarantujemy – warto się pomęczyć, aby doznać smaku takiego rarytasu w ustach. Danie idealne na lekki obiad, szybką przekąskę i słodycz w ustach
Zapraszamy do skomentowania naszej kulinarnej wariacji – życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Spaghetti ze śliwkami
Czas przygotowania: