Składniki:
- 1,5 kilograma schabu wieprzowego bez kości
- 3 – 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- olej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 laska wanilii do dekoracji
Jako, że zbliżają się święta – czas odkurzyć przepisy świąteczne. Przyszedł czas na świąteczny schab z miodem. Przepis na doskonałe mięso, które może odegrać główną rolę na niejednym świątecznym stole.
Poniżej zamieszczamy przepis na świąteczny schab. Mamy nadzieję, że zasmakujecie w tym soczystym i ciekawym mięsie.
- Etap 1: Zaczynamy od mięsa. Schab umyć, obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron.
- Etap 2: Po podsmażeniu solimy i pieprzmy do smaku (tylko odrobinę). Nacieramy również czosnkiem.
- Etap 3: Przygotowujemy sos. Miód mieszamy w misce z wytrawnym winem. Schab układamy na naczyniu żaroodpornym, uprzednio smarując naczynie olejem. Polewamy mięso sosem miodowo-winnym.
- Etap 4: Pieczemy do miękkości przez około 2 godziny. Temperatura pieczenia 150-180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypujemy schab płatkami z migdałów. Do dekoracji polecamy użyć laskę wanilii.
To wszystko, pyszne mięso na święta gotowe.
Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Świąteczny schab z miodem
Czas przygotowania: