Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu wieprzowego bez kości
  • 3 – 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska wanilii do dekoracji



Jako, że zbliżają się święta – czas odkurzyć przepisy świąteczne. Przyszedł czas na świąteczny schab z miodem. Przepis na doskonałe mięso, które może odegrać główną rolę na niejednym świątecznym stole.



Poniżej zamieszczamy przepis na świąteczny schab. Mamy nadzieję, że zasmakujecie w tym soczystym i ciekawym mięsie.

  • Etap 1: Zaczynamy od mięsa. Schab umyć, obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron.
  • Etap 2: Po podsmażeniu solimy i pieprzmy do smaku (tylko odrobinę). Nacieramy również czosnkiem.


  • Etap 3: Przygotowujemy sos. Miód mieszamy w misce z wytrawnym winem. Schab układamy na naczyniu żaroodpornym, uprzednio smarując naczynie olejem. Polewamy mięso sosem miodowo-winnym.
  • Etap 4: Pieczemy do miękkości przez około 2 godziny. Temperatura pieczenia 150-180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypujemy schab płatkami z migdałów. Do dekoracji polecamy użyć laskę wanilii.

swiateczny schab z miodemTo wszystko, pyszne mięso na święta gotowe.

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Świąteczny schab z miodem



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook