Składniki:
- 140 gramów cukru pudru
- 80 gramów margaryny
- 1 szklanka miodu
- 3 jajka
- 3 jabłka
- 5 łyżek kaszy manny
- 80 gram zmielonych orzechów
- polewa czekoladowa
- 500 gram maku
- 100 gram masła
- 200 gram bakalii
- 100 gram orzechów
- 100 gram skórki pomarańczowej
Większość z nas uwielbia desery, którymi raczymy się zazwyczaj w weekendy – dni wolne od pracy. Wtedy mamy mają czas na pichcenie i spełniają się w swoim kuchennym świecie. Mężczyźni jednak również coraz częściej zaglądają do kuchnie nie tylko w celu podjadania. Jeśli chcecie więc stworzyć wspólnie coś oryginalnego i smacznego, pomyślcie nad nasza dzisiejszą propozycją, jaką jest szarlotka makowa.
Do tej pory szarotka, która jest typowym amerykańskim deserem kojarzyła nam się jednoznacznie – z ciastem z jabłkami. Kto jednak powiedział, że szarlotka zawsze musi występować w formie tradycyjnej? Przecież gdyby nie eksperymenty bądź przypadek, nie istniałaby ponad połowa obecnych na świecie dań. W związku z tym oponujemy przepis na szarlotkę makową – kto wie, może stanie się ona godnym zamiennikiem innych deserów a nawet świątecznego makowca?
- Etap 1: Zaczynamy od jabłek, które należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach – to istotny element. Jeśli jabłka okażą się bardzo soczyste należy delikatnie odcisnąć je na sitku. Następnie w rondelku rozpuszczamy margarynę i ubijamy jaja z cukrem – koniecznie na puch.
- Etap 2: Do powstałej masy jajecznej dodajemy gotową masę makową lub wykonujemy ją samodzielnie. Jak? Do dużego garnka wsypujemy mak zalewamy go gorącą wodą (odrobin ponad poziom maku) i gotujemy przez 30 minut, oczywiście mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzamy na sicie i pozostawiamy na 15-30 minut, aby odsączyło się z wody. Następnie dwa razy mielimy mak. Teraz siekamy wszystkie dodatki do smaku, które lubimy, na przykład bakalie i orzechy oraz mieszamy ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Kolejny etap to roztopienie masła z miodem i delikatne podgrzanie go. Teraz dodajemy mieszankę orzechów i bakalii i podgrzewamy 2 minuty. Przekładamy do naczynia z makiem, dodajemy aromaty, skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Zanim zostanie użyta, musimy doprowadzić ją do temperatury pokojowej!
- Etap 3: Do masy makowej z masą jajeczną dodajemy też jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy. Cały czas mieszamy i na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę.
- Etap 4: Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, najlepiej o wymiarach 28×22 centymetry. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut – piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.
- Etap 5: Kiedy ciasto jest gotowe, kroimy je na kawałki i podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład jakimś sosem do deserów bądź lodami. Przepis na lody domowe możecie znaleźć w pozycji Spaghetti lodowe.
Przepis nie należy do najłatwiejszych i zajmujących mało czasu, ale jest wart poświęcenia. To naprawdę miła odmiana, która z pewnością spodoba się całej rodzinie.
Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Szarlotkę makową
Czas przygotowania:
ogarnęła mnie na chwilę atmosfera świąt patrząc na to pyszne ciasto! 🙂