Składniki:

  • 140 gramów cukru pudru
  • 80 gramów margaryny
  • 1 szklanka miodu
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 80 gram zmielonych orzechów
  • polewa czekoladowa
  • 500 gram maku
  • 100 gram masła
  • 200 gram bakalii
  • 100 gram orzechów
  • 100 gram skórki pomarańczowej



Większość z nas uwielbia desery, którymi raczymy się zazwyczaj w weekendy – dni wolne od pracy. Wtedy mamy mają czas na pichcenie i spełniają się w swoim kuchennym świecie. Mężczyźni jednak również coraz częściej zaglądają do kuchnie nie tylko w celu podjadania. Jeśli chcecie więc stworzyć wspólnie coś oryginalnego i smacznego, pomyślcie nad nasza dzisiejszą propozycją, jaką jest szarlotka makowa.



Do tej pory szarotka, która jest typowym amerykańskim deserem kojarzyła nam się jednoznacznie – z ciastem z jabłkami. Kto jednak powiedział, że szarlotka zawsze musi występować w formie tradycyjnej? Przecież gdyby nie eksperymenty bądź przypadek, nie istniałaby ponad połowa obecnych na świecie dań. W związku z tym oponujemy przepis na szarlotkę makową – kto wie, może stanie się ona godnym zamiennikiem innych deserów a nawet świątecznego makowca?

  • Etap 1: Zaczynamy od jabłek, które należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach – to istotny element. Jeśli jabłka okażą się bardzo soczyste należy delikatnie odcisnąć je na sitku. Następnie w rondelku rozpuszczamy margarynę i ubijamy jaja z cukrem – koniecznie na puch.
  • Etap 2: Do powstałej masy jajecznej dodajemy gotową masę makową lub wykonujemy ją samodzielnie. Jak? Do dużego garnka wsypujemy mak zalewamy go gorącą wodą (odrobin ponad poziom maku) i gotujemy przez 30 minut, oczywiście mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzamy na sicie i pozostawiamy na 15-30 minut, aby odsączyło się z wody. Następnie dwa razy mielimy mak. Teraz siekamy wszystkie dodatki do smaku, które lubimy, na przykład bakalie i orzechy oraz mieszamy ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Kolejny etap to roztopienie masła z miodem i delikatne podgrzanie go. Teraz dodajemy mieszankę orzechów i bakalii i podgrzewamy 2 minuty. Przekładamy do naczynia z makiem, dodajemy aromaty, skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Zanim zostanie użyta, musimy doprowadzić ją do temperatury pokojowej!



  • Etap 3: Do masy makowej z masą jajeczną dodajemy też jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy. Cały czas mieszamy i na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę.
  • Etap 4: Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, najlepiej o wymiarach 28×22 centymetry. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut – piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.
  • Etap 5: Kiedy ciasto jest gotowe, kroimy je  na kawałki i podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład jakimś sosem do deserów bądź lodami. Przepis na lody domowe możecie znaleźć w pozycji Spaghetti lodowe.

Szarlotka makowa

Przepis nie należy do najłatwiejszych i zajmujących mało czasu, ale jest wart poświęcenia. To naprawdę miła odmiana, która z pewnością spodoba się całej rodzinie.

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Szarlotkę makową



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook