Składniki:

  • 50- 60 dekagramów szynki cielęcej
  • 2 jajka
  • 20 dekagramów klarowanego masła lub 1/4 szklanki oliwy do smażenia
  • 10 dekagramów masła
  • 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • sól



Dziś zawędrujemy do kuchni wiedeńskiej, aby poznać tamtejszego sznycla, który cieszy się uznaniem na całym świecie. Przygotujemy sznycle po wiedeńsku. Wprawdzie ta potrawa jest często nazywana zwykłymi kotletami schabowymi lub też wieprzowymi, my postanowiliśmy pozostać przy nazwie tradycyjnej.  



Sznycle przygotowuje się łatwo, a do zachowania tradycyjnej receptury nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy przepis na sznycle po wiedeńsku i odrobina kulinarnego zapału, którego mam nadzieję Wam nie brakuje. Jeżeli nie – zapraszamy do gotowania razem z nami!

  • Etap 1: Mięso oczyszczamy z błony i tłuszczu, a potem kroimy je w poprzek włókien na plastry grubości co najmniej 1 centymetr i wadze 10-15 dekagramów. Lekko ponacinamy brzegi kotletów mniej więcej co 2 centymetry, by nie odkształcały się podczas smażenia.
  • Etap 2: Delikatnie rozbijamy kotlety w folii spożywczej aż uzyskają grubość 3-4 milimetrów (czym większy sznycel tym lepiej). Wyjmujemy z folii, oprószamy solą, panierujemy w mące, jajkach i bułce tartej.


  • Etap 3: Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Uwaga – należy zadbać o to, aby podczas smażenia sznycle zostały przykryte przez gorący olej.
  • Etap 4: Smażymy na dużym ogniu aż do zarumienienia sznycli po obu stronach.
  • Etap 5: teraz mały trick, pod koniec smażenia zmniejszamy ogień do minimum i na sznyclach układamy cienki plasterek masła. Przekrywamy sznycle na 5 minut, zostawiając na ogniu. Po 5 minutach przewracamy sznycle i powtarzamy trick z masłem, po czym znów pozostawiamy na patelni przez około 5 minut.

sznycle po wiedenskuProste i pyszne danie, które nie od dziś kojarzy się z sycącym obiadem. Do sznycli pasuje wszystko – makaron, ryż, kasza. Nam oczywiście kojarzą się z gotowanymi ziemniakami, tak też je dziś podamy!

Życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sznycle po wiedeńsku
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook