Składniki:
- 1 pęk szparagów
- sól morska
- 50 gramów roztopionego masła
- 30 gramów parmezanu
- Ciasto francuskie - własne lub gotowe, mrożone
Szparagi to znany afrodyzjak, który pobudza ludzkie zmysły (nie tylko te smakowe). Postanowiliśmy przygotować kolejną potrawę, która trafi do kategorii Foodporn – szparagi w cieście francuskim. Oczywiście będziemy testować tą potrawę także w innych ciastach (spotyka się szparagi w cieście filo oraz szparagi w cieście drożdżowym). Na pierwszy ogień jednak połączymy szparagi z ciastem francuskim, które ostatnimi czasy znakomicie nam wychodzi.
Do przygotowania szparagów w cieście francuski potrzebujemy niewiele składników. Ciasto można kupić gotowe lub przygotować samemu (polecamy wariant drugi). Przepis na ciasto francuskie znajduje się w jednym z naszych przepisów. Zatem do dzieła – niech przepis na szparagi w cieście francuskim przestanie być tylko przepisem, nich przeobrazi się w pyszne, kuszące danie dla dwojga!
- Etap 1: Na początek zajmiemy się ciastem. Ci, którzy kupili gotowe ciasto mogą pominąć ten etap gotowania. Wszyscy, którzy są nieco bardziej ambitni powinni zajrzeć tutaj Przepis na roladki z ciasta francuskiego. Tam znajduje się dokładny przepis na ciasto francuskie razem z potrzebnymi składnikami.
- Etap 2: Czas na szparagi. Odłamujemy twarde końcówki i płuczemy łodygi pod wodą. Następnie układamy je na desce i posypujemy solą morską.
- Etap 3: Ciasto francuskie smarujemy odrobiną masła (na wpół rozpuszczonego). Kroimy w prostokąty (około 10 centymetrów długości) Następnie posypujemy startym serem.
- Etap 4: Gdy ciasto jest gotowe, zawijamy w nim szparagi. Teraz najważniejsza czynność – pieczenie. Szparagi pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Nie więcej! W przeciwnym razie szparagi staną się łykowate.
Pyszna potrawa jest gotowa. Łączy smaki, kusi podniebienia i idealnie nadaje się na obiad dla dwojga.
Zapraszamy do przygotowania szparagów w cieście!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Szparagi w cieście francuskim
Czas przygotowania: