Składniki:

  • 4 sztuki placków tortilla
  • 500 gram kapusty pekińskiej
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • sos koperkowo-ziołowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 gram piersi z kurczaka
  • Około 200 gram płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 3 łyżki ketchupu
  • 6 łyżek majonezu



Meksyk to kolejny region, do którego pragniemy zabrać naszych czytelników. Kulinarna podróż po tym regionie zacznie się od znanej na całym świecie potrawy, a mianowicie tortilli, która zdobywa podniebienia polaków. Doskonała potrawa jako przekąska lub pożywny obiad, który zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również osobom starszym. Tortilla to moc smaków i różnorodności, którą kieruje osoba przygotowująca potrawę.



Pokazujemy przepis na tortillę w tradycyjnym wydaniu.

  •  Etap 1: Pierś z kurczaka pokroić w drobne kostki. Płatki kukurydziane pokruszyć (najlepiej w blenderze). Mięso obtoczyć rozbitym jajkiem i rozdrobnionymi płatkami. Smażyć na głębokim oleju, dodając podczas smażenia sól i rozdrobniony ząbek czosnku.
  •  Etap 2: Pokroić kapustę pekińską i rzodkiewkę. Warzywa dodać do dość dużej miski, polewając je przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (sos rozrobić w szklance z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek).


  •  Etap 3: Wymieszać proporcje ketchupu i majonezu. Tak przygotowanym sosem posmarować placki tortilli (tylko od strony wewnętrznej).
  •  Etap 4: Na placki z sosem dodać surówkę i usmażone kostki piersi z kurczaka. Następnie znów odrobina surówki.
  •  Etap 5: Zawinąć placki, otoczyć folia do pieczenia i wstawić do piekarnika na dosłownie kilka minut (opcję z piekarnikiem można pominąć).

tortillaTak przygotowana tortilla na pewno zasmakuje całej rodzinie!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Tortillę
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook