Składniki:
- 4 sztuki placków tortilla
- 500 gram kapusty pekińskiej
- 2 pęczki rzodkiewki
- sos koperkowo-ziołowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 gram piersi z kurczaka
- Około 200 gram płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 3 łyżki ketchupu
- 6 łyżek majonezu
Meksyk to kolejny region, do którego pragniemy zabrać naszych czytelników. Kulinarna podróż po tym regionie zacznie się od znanej na całym świecie potrawy, a mianowicie tortilli, która zdobywa podniebienia polaków. Doskonała potrawa jako przekąska lub pożywny obiad, który zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również osobom starszym. Tortilla to moc smaków i różnorodności, którą kieruje osoba przygotowująca potrawę.




Based on 1 Review(s)
Pokazujemy przepis na tortillę w tradycyjnym wydaniu.
- Etap 1: Pierś z kurczaka pokroić w drobne kostki. Płatki kukurydziane pokruszyć (najlepiej w blenderze). Mięso obtoczyć rozbitym jajkiem i rozdrobnionymi płatkami. Smażyć na głębokim oleju, dodając podczas smażenia sól i rozdrobniony ząbek czosnku.
- Etap 2: Pokroić kapustę pekińską i rzodkiewkę. Warzywa dodać do dość dużej miski, polewając je przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (sos rozrobić w szklance z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek).
- Etap 3: Wymieszać proporcje ketchupu i majonezu. Tak przygotowanym sosem posmarować placki tortilli (tylko od strony wewnętrznej).
- Etap 4: Na placki z sosem dodać surówkę i usmażone kostki piersi z kurczaka. Następnie znów odrobina surówki.
- Etap 5: Zawinąć placki, otoczyć folia do pieczenia i wstawić do piekarnika na dosłownie kilka minut (opcję z piekarnikiem można pominąć).
Tak przygotowana tortilla na pewno zasmakuje całej rodzinie!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Tortillę
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




