Składniki:
- 1 łyżka octu
- 1 cebula
- 0,5 kilograma mięsa wieprzowego
- ugotowane ziemniaki
- cynamon
- goździki
- pieprz
- kilka zielonych i czerwonych papryczek chilli
- imbir
- kmin rzymski
- kurkuma
Indie goszczą w polskich kuchniach, a przynajmniej w naszej. Doceniamy wyraźny smak potraw indyjskich, które są dla nas pewną odskocznią od codzienności kulinarnej. Dobrą odskocznią jest wieprzowina vindaloo, czyli jedna z tradycyjnych potraw kuchni indyjskiej.
Prezentujemy przepis na wieprzowinę vindaloo, którą każdy może przygotować szybko i z porażająco dobrym efektem smakowym!
- Etap 1: Zacznijmy od masali, którą należy zmiksować w blendrze. Na masalę składają się składniki: świeży imbir, kmin rzymski, kurkuma, ocet, cynamon, goździki, pieprz, zielone i czerwone papryczki oraz chilli.
- Etap 2: Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodać pastę masalę i dokładnie wymieszać.
- Etap 3: Pokroić wieprzowinę na drobne kawałki i ugotować. Po około 10 minutach do gotującej się wieprzowiny dodać kawałki ziemniaków (może być także ryż).
- Etap 4: Po ugotowaniu mięsa i ziemniaków (lub ryżu) podawać potrawę z usmażoną mesalą.
Prawda, że proste i pyszne danie o wyraźnym smaku, który na zawsze zapadnie w pamięci każdego, kto skosztuje kuchni indyjskiej? Tak przygotowana wieprzowina vindaloo znika z talerzy w zawrotnym tempie!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Wieprzowinę vindaloo
Czas przygotowania: