Składniki:

  • 1 łyżka octu
  • 1 cebula
  • 0,5 kilograma mięsa wieprzowego
  • ugotowane ziemniaki
  • cynamon
  • goździki
  • pieprz
  • kilka zielonych i czerwonych papryczek chilli
  • imbir
  • kmin rzymski
  • kurkuma



Indie goszczą w polskich kuchniach, a przynajmniej w naszej. Doceniamy wyraźny smak potraw indyjskich, które są dla nas pewną odskocznią od codzienności kulinarnej. Dobrą odskocznią jest wieprzowina vindaloo, czyli jedna z tradycyjnych potraw kuchni indyjskiej.



Prezentujemy przepis na wieprzowinę vindaloo, którą każdy może przygotować szybko i z porażająco dobrym efektem smakowym!

  •  Etap 1: Zacznijmy od masali, którą należy zmiksować w blendrze. Na masalę składają się składniki: świeży imbir, kmin rzymski, kurkuma, ocet, cynamon, goździki, pieprz, zielone i czerwone papryczki oraz chilli.
  •  Etap 2: Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodać pastę masalę i dokładnie wymieszać.


  •  Etap 3: Pokroić wieprzowinę na drobne kawałki i ugotować. Po około 10 minutach do gotującej się wieprzowiny dodać kawałki ziemniaków (może być także ryż).
  • Etap 4: Po ugotowaniu mięsa i ziemniaków (lub ryżu) podawać potrawę z usmażoną mesalą.

wieprzowina vindalooPrawda, że proste i pyszne danie o wyraźnym smaku, który na zawsze zapadnie w pamięci każdego, kto skosztuje kuchni indyjskiej? Tak przygotowana wieprzowina vindaloo znika z talerzy w zawrotnym tempie!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Wieprzowinę vindaloo



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook