Składniki:
- 1 kilogram łopatki wieprzowej
- 25 dekagramów mielonego mięsa z indyka z piersi ewentualnie ciemniejszego – z udźca
- 1 opakowanie topionego serka (smak wedle uznania)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki przyprawy typu vegeta (lub innych podobnych)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
Jubileusz! Oto nasz setny przepis na stronie! Dziś coś dla prawdziwych mięsożerców, którzy lubią łączyć różne mięsa. Naszym połączeniem będzie wieprzowina z indykiem. Dwa odmienne mięsne światy połączone w jedno danie.
Stworzymy coś na wzór rolady z wieprzowiny i mięsa z indyka. Przepis na wieprzowinę z indykiem to nasza dzisiejsza, jubileuszowa obiadowa propozycja dla każdego!
- Etap 1: Łopatkę myjemy i osuszamy. Do miseczki kładziemy 2 ząbki pociętego czosnku, dodajemy sól, pieprz i sos sojowy.
- Etap 2: Dokładnie mieszamy, wcieramy taką marynatę w mięso i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
- Etap 3: W tym czasie przygotowujemy mięso z indyka. Doprawiamy je, dodając jajko, 1 ząbek pociętego czosnku, bułkę tartą, obraną i posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy.
- Etap 4: Po 3 godzinach mięso wyjmujemy z lodówki i nacinamy tak, aby powstała kieszeń. Wkładamy do niej mięso z indyka i pocięty w kostkę topiony serek.
- Etap 5: Całość nacieramy majerankiem i obwiązujemy sznurkiem. Obsmażamy z każdej strony i kładziemy do brytfanny. Polewamy marynatą i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Pyszne danie jest gotowe. Tak przygotowana wieprzowina z mięsem z indyka smakuje idealnie z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Można ją podawać również samą – smakiem, wyglądem i aromatem obroni się przed każdym kulinarnym gustem.
Życzymy udanego gotowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Wieprzowinę z indykiem
Czas przygotowania: