Składniki:
- ser feta
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 pęk rzodkiewek
- 1 sos sałatkowy (o smaku koperkowo-ziołowym)
- olej
- czarne i zielone oliwki (po 1 dużej łyżce każdej odmiany)
- mięta
Wiosna za oknem -termometry wskazują coraz to wyższe temperatury, zimowe ubrania już dawno pochowane w szafach, coraz więcej spacerowiczów. Wraz z wiosną nadchodzą zmiany na talerzach. Dziś naszą propozycją jest wiosenna sałatka, pełna oliwek i innych warzywnych dodatków. Doskonała do obiadu, orzeźwi każdą potrawę.
Prócz znakomitego smaku, sałatka wiosenna jest bajecznie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy niespełna 30 minut, aby przepis przeobraził się w sałatkę gotową do podania. Zapraszamy do gotowania, śledząc nasz przepis na wiosenną sałatkę.
- Etap 1: Dokładnie myjemy i obieramy ogórka. Kroimy warzywo w cienkie plastry i wrzucamy do miski. Podobnie przygotowujemy rzodkiewki – myjemy je, odcinamy korzenie i kroimy w plasterki, po czym mieszamy razem z pokrojonym ogórkiem.
- Etap 2: Czarne i zielone oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Kroimy pomidor oraz ser feta w małe kostki i delikatnie mieszamy razem z warzywami.
- Etap 3: Na koniec wlewamy kilka łyżek oleju do szklanki z odrobiną przegotowanej wody, wsypujemy do niej sos koperkowo-ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa polewamy sosem, mieszamy, dekorujemy sałatkę listkami mięty i podajemy do obiadu!
Prawda, że smaczny i dziecinnie prosty przepis na lekką, orzeźwiająca sałatkę? Wiosna na talerzu koniecznie z naszym dodatkiem.
Zapraszamy do gotowania i życzymy udanego obiadu!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na wiosenną sałatkę z oliwkami
Czas przygotowania: