Składniki:

  • 500 gramów steków z wołowiny
  • 1 posiekana dymka
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąka kukurydziana
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • ryż



Kuchnia chińska stanowczo za rzadko gości w domach polaków, którzy nadal nie poznali jej znakomitych smaków. Dziś postaramy się to zmienić, pokazując przepis na wołowinę w sosie ostrygowym. To popularna chińska potrawa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu i kulinarnego doświadczenia. Wszystkie składniki można dostać w zwykłym supermarkecie.



Zapraszamy do przygotowania wołowiny razem z nami!

  •  Etap 1: Wołowinę kroimy wzdłuż włókien w paski. Grubość 5 milimetrów, a długość około 5 centymetrów.
  •  Etap 2: Przygotowane mięso wkładamy do naczynia, po czym zalewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, winem ryżowym oraz dodając odrobinę mąki kukurydzianej. Tak przygotowane mięso odstawami na około 20 minut.


  •  Etap 3: Na wok wlewamy olej z orzechów ziemnych i rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią mięso i czekamy, aż ładnie się zarumieni.
  •  Etap 4: Gdy mięso się usmaży – wyjmujemy je i odcedzamy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W tym czasie gotujemy ryż.
  •  Etap 5: Usmażone mięso odkładamy na bok, myjąc wok i wlewając sos ostrygowy. Podgrzewamy sos aż zacznie się gotować.
  •  Etap 6: Gdy sos się gotuje – na wok wkładamy mięso, aby nabrało smaku i stało się delikatne. Po kilku minutach zdejmujemy mięso i układamy na ugotowanym ryżu.
  • Etap 7: Potrawę podajemy z ryżem. Mięso można ozdobić posiekaną dymką.

wołowina ostrygowaTak oto w łatwy i szybki sposób można przygotować iście chińską potrawę. Wołowina w sosie ostrygowym zaprasza do ucztowania!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Wołowinę w sosie ostrygowym



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook