Składniki:

  • 50 dekagramów pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • bazylia
  • rozmaryn
  • olej
  • masło do smażenia



Uwielbiamy zawijańce w najróżniejszych postaciach. Tym razem zaszalejemy, przygotowując naprawdę ciekawą propozycję na zawijańca z warzywami (przeciwnicy wegetarianizmu mogą do warzyw dodać mięso mielone). Oto zawijaniec z warzywami – nasza propozycja obiadowa.



Potrawa nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga odrobinę czasu i cierpliwości. Wynagradza to smakiem i wyglądem. Prezentujemy przepis na zawijańca z warzywami, który olśni każdego obiadożercę!

  • Etap 1: Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy  na maśle,  dodajemy jedną posiekaną  cebulę. Wrzucamy pieczarki i cebulę na patelnię, smażymy aż do odparowania  wody. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  • Etap 2: Tak powstałą masę rozkładamy na pergaminie (papier do pieczenia), formując prostokąt grubości około 1,5 centymetra.  Na środku wykładamy wymieszane warzywa z pieczarkami i plastry sera.



  • Etap 3: Wszystko zwijamy jak roladę. Końce  papieru związujemy (jak zawiązuje się cukierki). Zawijańca pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 zawijaniec z warzywami

Danie to podbiło nasze gusta kulinarne już w sekundę po skosztowaniu. Polecamy każdemu, kto lubi zawijane potrawy i ciekawy smak, okraszony wieloma przyprawami i warzywami.

Pozdrawiamy i życzymy pysznego zawijańca warzywnego (rolady warzywnej)!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Zawijańca z warzywami



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook