Składniki:
- 50 dekagramów pieczarek
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 2 grube plastry sera żółtego
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 duże ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- 5 łyżek mleka
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- bazylia
- rozmaryn
- olej
- masło do smażenia
Uwielbiamy zawijańce w najróżniejszych postaciach. Tym razem zaszalejemy, przygotowując naprawdę ciekawą propozycję na zawijańca z warzywami (przeciwnicy wegetarianizmu mogą do warzyw dodać mięso mielone). Oto zawijaniec z warzywami – nasza propozycja obiadowa.
Potrawa nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga odrobinę czasu i cierpliwości. Wynagradza to smakiem i wyglądem. Prezentujemy przepis na zawijańca z warzywami, który olśni każdego obiadożercę!
- Etap 1: Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle, dodajemy jedną posiekaną cebulę. Wrzucamy pieczarki i cebulę na patelnię, smażymy aż do odparowania wody. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Etap 2: Tak powstałą masę rozkładamy na pergaminie (papier do pieczenia), formując prostokąt grubości około 1,5 centymetra. Na środku wykładamy wymieszane warzywa z pieczarkami i plastry sera.
- Etap 3: Wszystko zwijamy jak roladę. Końce papieru związujemy (jak zawiązuje się cukierki). Zawijańca pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Danie to podbiło nasze gusta kulinarne już w sekundę po skosztowaniu. Polecamy każdemu, kto lubi zawijane potrawy i ciekawy smak, okraszony wieloma przyprawami i warzywami.
Pozdrawiamy i życzymy pysznego zawijańca warzywnego (rolady warzywnej)!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Zawijańca z warzywami
Czas przygotowania:
świetny pomysł:)