Składniki:

  • 80 dekagramów żeberek wieprzowych
  • sos sojowy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • sproszkowana słodka papryka
  • sproszkowana ostra papryka
  • majeranek
  • tymianek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 liście laurowe



Czas na coś, czego nie było jeszcze na naszym blogu. Czas na żeberka w miodzie z musztardą i dodatkami. Z początku nie byliśmy sympatykami żeberek. Powodem zapewne była mała ilość mięsa (tak, dla takiego mięsożercy, jak ja to dość duży problem) oraz sposób przygotowania, który pamiętamy jeszcze z rodzinnego domu. Postanowiliśmy nieco inaczej podejść do żeberek i zaserwować je w miodzie i musztardzie.



Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Od teraz żeberka będą gościć w naszej kuchni znacznie częściej. Mamy nadzieję, że nasz przepis na żeberka w miodzie przypadnie do gustu również Wam.

  • Etap 1: Płuczemy i osuszamy żeberka. Kroimy na drobniejsze kawałki. Najlepszym rozwiązaniem jest pokrojenie tak , aby kość była dokładnie na środku kawałka mięsa (odegra wtedy rolę uchwytu). Pokrojone żeberka lądują w misce z przyprawami. Mięso przyprawiamy szczyptą ostrej i słodkiej papryki, tymiankiem, majerankiem, kminkiem, pieprzem, solą, sosem sojowym oraz łyżką oleju. Mięso na chwilę przykrywamy.
  • Etap 2: Kroimy cebulę oraz czosnek i dodajemy do żeberek. Teraz odstawiamy mięso do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie podgrzewamy patelnię z olejem i smażymy żeberka (bez cebuli i czosnku). Gdy zarumienimy mięso z obu stron – przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Na oleju szklimy cebulę i dodajemy ją do mięsa. Wlewamy również olej do naczynia żaroodpornego.  


  • Etap 3: Gdy mięso czeka na wstawienie do piekarnika – przygotowujemy sos. 3 łyżki miodu łączymy z musztardą (najlepiej sarepską) oraz sokiem z cytryny. Sosem polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza. Na wierch mięsa warto położyć liście laurowe.

Wprawdzie żeberka w miodzie nie są innowacją, ale rzadko występują w sosie z dodatkiem musztardy i miksem przypraw. Mamy nadzieję, że będą Wam smakować – polecamy połączenie żeberka i ziemniaki.

Życzymy smacznego i zapraszamy do komentowania!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Żeberka w miodzie
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 6 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook