Składniki:
- 80 dekagramów żeberek wieprzowych
- sos sojowy
- 4 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- sproszkowana słodka papryka
- sproszkowana ostra papryka
- majeranek
- tymianek
- kminek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 liście laurowe
Czas na coś, czego nie było jeszcze na naszym blogu. Czas na żeberka w miodzie z musztardą i dodatkami. Z początku nie byliśmy sympatykami żeberek. Powodem zapewne była mała ilość mięsa (tak, dla takiego mięsożercy, jak ja to dość duży problem) oraz sposób przygotowania, który pamiętamy jeszcze z rodzinnego domu. Postanowiliśmy nieco inaczej podejść do żeberek i zaserwować je w miodzie i musztardzie.




Based on 6 Review(s)
Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Od teraz żeberka będą gościć w naszej kuchni znacznie częściej. Mamy nadzieję, że nasz przepis na żeberka w miodzie przypadnie do gustu również Wam.
- Etap 1: Płuczemy i osuszamy żeberka. Kroimy na drobniejsze kawałki. Najlepszym rozwiązaniem jest pokrojenie tak , aby kość była dokładnie na środku kawałka mięsa (odegra wtedy rolę uchwytu). Pokrojone żeberka lądują w misce z przyprawami. Mięso przyprawiamy szczyptą ostrej i słodkiej papryki, tymiankiem, majerankiem, kminkiem, pieprzem, solą, sosem sojowym oraz łyżką oleju. Mięso na chwilę przykrywamy.
- Etap 2: Kroimy cebulę oraz czosnek i dodajemy do żeberek. Teraz odstawiamy mięso do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie podgrzewamy patelnię z olejem i smażymy żeberka (bez cebuli i czosnku). Gdy zarumienimy mięso z obu stron – przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Na oleju szklimy cebulę i dodajemy ją do mięsa. Wlewamy również olej do naczynia żaroodpornego.
- Etap 3: Gdy mięso czeka na wstawienie do piekarnika – przygotowujemy sos. 3 łyżki miodu łączymy z musztardą (najlepiej sarepską) oraz sokiem z cytryny. Sosem polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza. Na wierch mięsa warto położyć liście laurowe.
Wprawdzie żeberka w miodzie nie są innowacją, ale rzadko występują w sosie z dodatkiem musztardy i miksem przypraw. Mamy nadzieję, że będą Wam smakować – polecamy połączenie żeberka i ziemniaki.
Życzymy smacznego i zapraszamy do komentowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Żeberka w miodzie
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




