Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 średnie cebule
- 5 leśnych grzybów
- pół szklanki śmietany 18
- 3 dekagramy mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 marchew
- 6 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki soli
- olej
Powracamy do kuchni polskiej, przygotowując żeberka w sosie grzybowym. Nie każdy przepada za żeberkami. Jedni je lubią za smak, inni natomiast denerwują się podczas ich jedzenia. My należymy do grupy osób, które lubią mięso i aromat żeberek, ale nie lubią sposobu ich obierania i jedzenia. Postanowiliśmy jednak powalczyć z nimi po raz kolejny!




Based on 1 Review(s)
Tym razem padło na przepis na żeberka w sosie grzybowym. Mamy zapasy z grzybobrania, więc postanowiliśmy spróbować połączyć żeberka z sosem grzybowym. Wyszło idealnie, dlatego publikujemy przepis, który krok po kroku mówi, jak przygotować żeberka:
- Etap 1: Czas na grzyby – myjemy je starannie w ciepłej wodzie, po czym gotujemy z pozostałą połową przypraw. Po kilkunastu minutach gotowania odcedzamy grzyby i studzimy. Nie wylewamy wywaru z grzybów!
- Etap 2: Mąkę mieszamy z wystudzonym wywarem z grzybów, dodajemy grzyby i dokładnie mieszamy, ponownie zagotowując. Gdy sos grzybowy zgęstnieje, dodajemy do niego śmietanę oraz bardzo zimne masło. Mieszamy przez chwilę i podgrzewamy, po czym przelewamy do brytfanki
- Etap 3: Żeberka myjemy, dzielimy na nieduże porcje, zalewamy niezbyt dużą ilością wody i dodajemy przyprawy (połowę z każdej przyprawy podanej na liście składników). Obieramy i kroimy marchewkę, po czym wrzucamy ją do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości.
- Etap 4: Obieramy cebule, kroimy w piórka i następnie podsmażamy na oleju i wrzucamy do sosu w brytfance.
- Etap 5: Na tym układamy podgotowane żeberka. Potrawę dusimy pod przykryciem do miękkości.
Wystarczy odrobina chęci, aby przygotować pyszne, miękkie żeberka oblane aromatycznym sosem grzybowym.
Życzymy udanego gotowania żeberek w sosie grzybowym!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Żeberka w sosie grzybowym
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




