Składniki:

  • Pół czerwonej papryki
  • Pół szklanki pędów bambusa
  • Pół szklanki soku z ananasa
  • 1 średnia marchew
  • 4 plastry ananasa
  • 1 cebula
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól



Lubicie łączyć różne smaki w jednym daniu bądź serwować potrawy, które charakteryzują się przenikaniem smaków? Jeśli tak, to mamy dla Was idealną propozycję – sos słodko-kwaśny, który oferuje niebanalne doznania i jest ciekawy smakowo nie tylko sam w sobie, ale również w połączeniu z innymi sosami. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, to przepis właśnie dla Was.



Sos słodko-kwaśny nie cieszy się tak dużą popularnością jak tradycyjne polskie sosy mięsne, a szkoda, bo to wspaniała alternatywa. Przepis na sos słodko-kwaśny daje możliwość rozwinięcia wachlarzu Waszych umiejętności kulinarnych, stanowiąc także niepowtarzalną szansę na zaskoczenie najbliższych. Zauważyliśmy, że już od jakiegoś czasu bardziej otwieracie się na nowości, dlatego jeśli jesteście gotowi do kolejnej kulinarnej przygody – do dzieła!

  • Etap 1: Przygotowujemy warzywa do sosu. Kroimy paprykę, ananasa, marchewkę, cebulę oraz bambusa. Paprykę i bambusa kroimy w cienkie paski, marchewkę w słupki, cebule w piórka, a ananasa na mniejsze kawałki.
  • Etap 2: Karmelizujemy cukier używając do tego patelni WOK. Cukier umieszczamy na patelni i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Koniecznie uważajmy, aby się nie spalił – aby do tego nie dopuścić, należy nieustannie mieszać. Do rozpuszczonego cukru wlewamy sok z ananasa i mieszamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.



  • Etap 3: Do uzyskanej wcześniej jednolitej konsystencji cukru i ananasa dodajemy przecier pomidorowy oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa: paprykę, cebulę i marchew. Taką mieszankę smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty, by następnie dodać do nich pędy bambusa i kawałki ananasa.
  • Etap 4: Sos doprawiamy do smaku solą i dodajemy wodę z mąki ziemniaczanej, którą wcześniej należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje – jeśli okaże się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go sokiem z ananasa, stosując proporcję 1:1. Dla uzyskania bardziej ostrego smaku możemy dodać papryczkę chili.

sos slodko-kwasny

Sos jest pyszny, prosty do przygotowania i nie zajmuj e wiele czasu. Tak przygotowany dodatek do dań można podawać na różne sposoby – z ryżem, kaszą czy kurczakiem – jak lubicie i jak tylko zapragniecie!

Życzymy powodzenia w gotowaniu i smacznego obiadowania!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos słodko-kwaśny



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook