Składniki:
- 1 kilogram żeber wołowych
- 4 kulki z kolendry (koniecznie rozgniecione)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sos barbecue
- 50 gramów masła
- sól
Spotkaliście kiedyś żeberka wołowe? Tak, nie przesłyszeliście się – chodzi o żeberka wołowe, nie wieprzowe. Na czym polega różnica? Zwykle wołowina jest bazą do zup. Tym razem jednak postawiliśmy pokusić się o coś więcej – obiad, którym żebra wołowe będą odgrywały główną rolę.




Based on 3 Review(s)
Wołowina jest znacznie delikatniejsza, niż wieprzowina. Dlatego żeberka wołowe same rozpływają się w ustach. Przepis na żeberka wołowe jest dla tych, którzy mają dość twardej wieprzowiny. Chcemy promować wołowinę, która niestety Polsce nadal jest mało znana (a jeżeli już, to wykorzystywana tylko do zup). A przecież to mięso jest smaczne i zdrowe! Przekonajcie się, przygotuj żeberka wołowe:
- Etap 1: Żeberka wołowe kroimy na mniejsze kostki, po czym wrzucamy do miski i solimy.
- Etap 2: Przyprawy mieszamy z sosem barbecue (domowym lub gotowym, ale preferujemy domową wersję). Tworzymy w ten sposób marynatę. Posolone mięso dokładnie obtaczamy w marynacie.
- Etap 3: Przygotowujemy rękaw do pieczenia. Wstawiamy żeberka na 80 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Etap 4: Po upieczeniu kroimy na paski, polewamy resztką sosu barbecue i podajemy!
Łatwe, pyszne danie – tak podsumowujemy żeberka wołowe! Można je podawać z ziemniakami.
Życzymy pysznego gotowania i obiadowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na żeberka wołowe
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




