Składniki:

  • 1 kilogram żeber wołowych
  • 4 kulki z kolendry (koniecznie rozgniecione)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sos barbecue
  • 50 gramów masła
  • sól



Spotkaliście kiedyś żeberka wołowe? Tak, nie przesłyszeliście się – chodzi o żeberka wołowe, nie wieprzowe. Na czym polega różnica? Zwykle wołowina jest bazą do zup. Tym razem jednak postawiliśmy pokusić się o coś więcej – obiad, którym żebra wołowe będą odgrywały główną rolę.



Wołowina jest znacznie delikatniejsza, niż wieprzowina. Dlatego żeberka wołowe same rozpływają się w ustach. Przepis na żeberka wołowe jest dla tych, którzy mają dość twardej wieprzowiny. Chcemy promować wołowinę, która niestety Polsce nadal jest mało znana (a jeżeli już, to wykorzystywana tylko do zup). A przecież to mięso jest smaczne i zdrowe! Przekonajcie się, przygotuj żeberka wołowe:

  • Etap 1: Żeberka wołowe kroimy na mniejsze kostki, po czym wrzucamy do miski i solimy.
  • Etap 2: Przyprawy mieszamy z sosem barbecue (domowym lub gotowym, ale preferujemy domową wersję). Tworzymy w ten sposób marynatę. Posolone mięso dokładnie obtaczamy w marynacie.



  • Etap 3: Przygotowujemy rękaw do pieczenia. Wstawiamy żeberka na 80 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Etap 4: Po upieczeniu kroimy na paski, polewamy resztką sosu barbecue i podajemy!

 zeberka wolowe

Łatwe, pyszne danie – tak podsumowujemy żeberka wołowe! Można je podawać z ziemniakami.

Życzymy pysznego gotowania i obiadowania!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na żeberka wołowe



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook