Składniki:
- 2 szklanki mąki ( z górką)
- ok. 240 g masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru pudru
- lukier:
- białko
- ponad 1 szklanka cukru pudru
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachem pomarańczy, korzennych przypraw, a co za tym idzie pierników pod każdą ich postacią. Pierniczków nie może zabraknąć w żadnym domu. Macie jeszcze chwilę czasu przed Świętami, a nie macie jeszcze pierniczków ? Jeśli tak to polecam wypróbować przepis na Świąteczne Pierniczki „last minute”.




Based on 1 Review(s)
Zobaczcie nasz przepis na Świąteczne Pierniczki „last minute”.
- Etap 1: Na blat wysypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika i masło. Wszystko siekamy nożem aby nasze masło było w małych kawałkach.
- Etap 2: Dodajemy miód, żółtko i całe jajko. Wszystko razem zagniatamy.
- Etap 3: Ciasto wstawiamy na kilka minut do lodówki (aby lekko się schłodziło).
- Etap 4: Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą foremek wycinamy różnorodne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Etap 5: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-15 minut.
- Etap 6: Z białka i cukru pudru kręcimy gęsty biały lukier. Lukier możemy podzielić na kilka części i do każdej z nich dodać inny kolor barwnika spożywczego, aby nasze pierniczki były kolorowe. Napełniamy szpryce lub woreczek foliowy i dekorujemy nasze pierniczki.
Gotowe! Prawda, że proste? Teraz wystarczy uruchomić wyobraźnię i zacząć zabawę w ozdabianie naszych pierniczków.
Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na świąteczne pierniki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




