Składniki:

  • 2 szklanki mąki ( z górką)
  • ok. 240 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru pudru
  • lukier:
  • białko
  • ponad 1 szklanka cukru pudru



Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachem pomarańczy, korzennych przypraw, a co za tym idzie pierników pod każdą  ich postacią. Pierniczków nie może zabraknąć w żadnym domu. Macie jeszcze chwilę czasu przed Świętami, a nie macie jeszcze pierniczków ? Jeśli tak to polecam wypróbować przepis na  Świąteczne Pierniczki „last minute”.

Zobaczcie nasz przepis na Świąteczne  Pierniczki „last minute”.



10866683_825323014194856_1665226457_n

 

 

  • Etap 1:  Na blat wysypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika i masło. Wszystko siekamy nożem aby nasze masło było w małych kawałkach.
  • Etap 2: Dodajemy miód, żółtko i całe jajko. Wszystko razem zagniatamy.
  • Etap 3: Ciasto wstawiamy na kilka minut do lodówki (aby  lekko się schłodziło).
  • Etap 4: Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą foremek wycinamy  różnorodne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Etap 5: Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-15 minut.
  • Etap 6: Z białka i cukru pudru kręcimy gęsty biały lukier. Lukier możemy podzielić na kilka części i do każdej z nich dodać inny kolor barwnika  spożywczego, aby nasze pierniczki były kolorowe. Napełniamy szpryce lub woreczek foliowy i dekorujemy nasze pierniczki.

10814240_825332674193890_1370449206_n

10872587_825322894194868_834017269_n

Gotowe! Prawda, że proste?  Teraz wystarczy uruchomić wyobraźnię i zacząć zabawę w ozdabianie naszych pierniczków.

Życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na świąteczne pierniki



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook