Składniki:

  • 400 gram brązowego ryżu
  • 500 gram krewetek
  • 500 gram Mule
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 250 gram pomidorów koktajlowych
  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 150 mililitrów oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku



Kuchnia polska jest bardzo smaczna, syta i przede wszystkim bezpieczna – jesteśmy do niej przyzwyczajeni i zazwyczaj dla dobrze wprawionego kucharza nie ma tutaj możliwości popełnienia większej „gafy”. Czasami jednak warto wyjść poza schematy i spróbować zupełnie innej kuchni, dlatego proponujemy Wam Arozz con mariscos – popularne portugalskie danie.



Przeciętnemu człowiekowi nazwa ta nie mówi właściwie nic – warto jednak poznać jej znaczenie i spróbować tej potrawy, tym bardziej, że zawiera naturalne afrodyzjaki. Przepis na arroz con mariscos, to portugalska wersja ryżu z owocami morza, a konkretnie z krewetkami, które jak wiemy, potrafią podsycić emocje i wznieść je na naprawdę wysoki poziom. Przepis nie jest trudny do wykonania, a efekty mogą miło Was zaskoczyć…

  • Etap 1: Na bardzo szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodają płaską łyżkę soli oraz dwa ząbki czosnku – koniecznie nieobranego. Na tak przygotowanym oleju delikatnie obsmażamy krewetki i pomidorki, a następnie odkładamy je na talerz, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Etap 2: Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę, która koniecznie musi być pokrojona w kostkę. Do cebuli ponownie dodajemy 2 ząbki czosnku, ale tym razem musi on zostać wcześniej rozgnieciony, jak również po jednej papryce, zielonej i czerwonej, oczywiście pokrojonej w kostkę. Nadszedł czas na dodanie krewetek koktajlowych oraz pomidorów z puszki, nie zapominając oczywiście o łyżeczce czerwonej papryki w proszku.



  • Etap 3: W czasie, gdy na patelni smażą się krewetki z dodatkami, w piekarniku opiekamy papryki posmarowane oliwą – w grę wchodzi tylko papryka czerwona i zielona, w całości, bez krojenia. Kiedy skórka papryki zrobi się delikatnie zaczerniona, przekładamy je do osobnego naczynia z pokrywką do przestudzenia. Gdy papryki przestygną, obieramy je, następnie wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy paprykę w paski.
  • Etap 4: Do podsmażonych wcześniej na patelni warzyw dodajemy ryż i mieszamy przez moment, aby następnie zalać je wodą bądź rybnym wywarem, oczywiście gorącym. Następnie na samym wierzchu mule, które powinny znaleźć się w połówkach muszli, do tego krewetki, papryki, pomidorki i oliwki. Na koniec całość przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, na 15-20 minut.

arroz con mariscos

Gotowe! Pyszne, niebanalne portugalskie danie w zasięgu rąk każdego – Arroz con mariscos zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte! Smak jest całkiem nowy, świeży i zaskakujący, a do tego może przynieść i dodatkowe korzyści dla spragnionych miłości!

Życzymy upojnego smakowania!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Arroz con mariscos



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook