Składniki:
- 400 gram brązowego ryżu
- 500 gram krewetek
- 500 gram Mule
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 250 gram pomidorów koktajlowych
- 1 słoik czarnych oliwek
- 150 mililitrów oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
Kuchnia polska jest bardzo smaczna, syta i przede wszystkim bezpieczna – jesteśmy do niej przyzwyczajeni i zazwyczaj dla dobrze wprawionego kucharza nie ma tutaj możliwości popełnienia większej „gafy”. Czasami jednak warto wyjść poza schematy i spróbować zupełnie innej kuchni, dlatego proponujemy Wam Arozz con mariscos – popularne portugalskie danie.
Przeciętnemu człowiekowi nazwa ta nie mówi właściwie nic – warto jednak poznać jej znaczenie i spróbować tej potrawy, tym bardziej, że zawiera naturalne afrodyzjaki. Przepis na arroz con mariscos, to portugalska wersja ryżu z owocami morza, a konkretnie z krewetkami, które jak wiemy, potrafią podsycić emocje i wznieść je na naprawdę wysoki poziom. Przepis nie jest trudny do wykonania, a efekty mogą miło Was zaskoczyć…
- Etap 1: Na bardzo szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodają płaską łyżkę soli oraz dwa ząbki czosnku – koniecznie nieobranego. Na tak przygotowanym oleju delikatnie obsmażamy krewetki i pomidorki, a następnie odkładamy je na talerz, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Etap 2: Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cebulę, która koniecznie musi być pokrojona w kostkę. Do cebuli ponownie dodajemy 2 ząbki czosnku, ale tym razem musi on zostać wcześniej rozgnieciony, jak również po jednej papryce, zielonej i czerwonej, oczywiście pokrojonej w kostkę. Nadszedł czas na dodanie krewetek koktajlowych oraz pomidorów z puszki, nie zapominając oczywiście o łyżeczce czerwonej papryki w proszku.
- Etap 3: W czasie, gdy na patelni smażą się krewetki z dodatkami, w piekarniku opiekamy papryki posmarowane oliwą – w grę wchodzi tylko papryka czerwona i zielona, w całości, bez krojenia. Kiedy skórka papryki zrobi się delikatnie zaczerniona, przekładamy je do osobnego naczynia z pokrywką do przestudzenia. Gdy papryki przestygną, obieramy je, następnie wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy paprykę w paski.
- Etap 4: Do podsmażonych wcześniej na patelni warzyw dodajemy ryż i mieszamy przez moment, aby następnie zalać je wodą bądź rybnym wywarem, oczywiście gorącym. Następnie na samym wierzchu mule, które powinny znaleźć się w połówkach muszli, do tego krewetki, papryki, pomidorki i oliwki. Na koniec całość przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, na 15-20 minut.
Gotowe! Pyszne, niebanalne portugalskie danie w zasięgu rąk każdego – Arroz con mariscos zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte! Smak jest całkiem nowy, świeży i zaskakujący, a do tego może przynieść i dodatkowe korzyści dla spragnionych miłości!
Życzymy upojnego smakowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Arroz con mariscos
Czas przygotowania: