Składniki:
- 400 gramów piersi z indyka
- 15 suszonych śliwek
- 150 mililitrów mleka
- bułka tarta bądź panierka
- olej do smażenia
Jeśli lubicie tworzyć dania o dziwnie lub zagadkowo brzmiących nazwach, które stanowią pewnego rodzaju wyzwanie, to ślimaki z indyk na pewno spełnią Twoje oczekiwania. W przypadku tego przepisu nie spotkacie się jednak z jednym z częstych produktów wykorzystywanych na francuskich stołach – ślimaki będziemy tworzyć z kurczaka.
Ślimaki z kurczaka? Jak to możliwe? Nieprawdopodobne a jednak! W kuchni prawie nie ma rzeczy niemożliwych – wystarczy odrobina chęci i wyobraźni. Jeśli jesteś osobą, która lubi eksperymenty kulinarne, przepis na ślimaki z indyk z dodatkiem śliwki jaki prezentujemy z pewnością Cię zaciekawi. Wykonanie nie jest trudne, nie zajmuje wiele czasu, a więc właściwie każdy poradzi sobie z tym zadaniem, za to efekt naprawdę robi wrażenie!
- Etap 1: Pierś indyka kroimy w cienkie plastry, a następnie uzyskane plastry jeszcze raz, tym razem w cienkie długie paski. Następnie w każdy z uzyskanych pasków zawijamy połówki śliwki.
- Etap 2: Na wykałaczki nabijamy jedną porcję przygotowanego mięsa ze śliwką. Następnie każdą z porcji zanurzamy w mleku i obtaczamy w panierce do indyka czy kurczaka bądź bułce tartej. Panierkę można zrobić samodzielnie, z bułki tartej i dodatków, na przykład przypraw bądź kupić gotowy produkt.
- Etap 3: Przygotowane „ślimaki” smażymy na głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.
Jak widać, przepis na ślimaki z indyka jest bardzo prosty, nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu, a efekt jest tego wart. Ślimaki z indyka najlepiej podawać z ulubionym aromatycznym dipem.
Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Ślimaki z indyka
Czas przygotowania:
No fantastycznie wyglądają te ‚ślimaczki’! 🙂