Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 100 gramów ryżu
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano lub bazylia
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawa rosół z kury w kostkach
  • pieprz



Jedliście kiedyś bakłażany? Z całą pewnością można stwierdzić, że w kuchni polskiej nie jest to produkt dobrze znany i często używany, szczególnie jeśli chodzi o przeciętną gospodynię domową, która specjalizuje się w klasycznych polskich potrawach. A szkoda, bo bakłażany faszerowane to naprawdę warta uwagi przystawka, która może stać się nawet głównym daniem.



Nie bójcie się eksperymentów i poznawania nieznanego, bo możecie odkryć cudowny świat potraw, jakie na stałe zagoszczą w Waszym menu. Przepis na bakłażany faszerowane to propozycja szczególna, bowiem jest to potrawa nie tylko oryginalna, ale i idealna dla wszystkich – w szczególności jednak może spodobać się wegetarianom. Zainteresowani? Zaintrygowani? Zatem do dzieła!

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania bakłażanów, które należy najpierw dokładnie umyć i wydrążyć z nich miąższ. Następnie kroimy je w kostkę i przesmażamy na łyżce oliwy, na koniec dodając posiekany czosnek. Kolejna kwestia to pomidory, które również myjemy i kroimy w kostkę. Myjemy też zioła, obieramy cebulę i siekamy.
  • Etap 2: Czas na przygotowani ryżu, który pełni w tym daniu całkiem znaczącą rolę – gotujemy go na sypko dodając przyprawę rosołową w kostkach.



  • Etap 3: Kiedy ryż jest ugotowany, mieszamy go z miąższem uzyskanym z bakłażanów, przygotowanymi wcześniej ziołami, cebulą i pomidorami. Doprawiamy też pieprzem i oregano lub bazylią do smaku.
  • Etap 5: Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W czasie nagrzewania faszerujemy bakłażany przygotowanym uprzednio farszem i układamy na natłuszczonej formie bądź na papierze do pieczenia, skraplamy oliwą i na koniec przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30 minut, a wiec tak długo, aż bakłażany staną się miękkie.

baklazany faszerowane

Bakłażany faszerowane to wspaniały pomysł na przystawkę, ale nie tylko – z powodzeniem mogą posłużyć również jako danie główne – wszystko zależy od temperamentu gości w kwestii jedzenia oraz od tego jakie przygotujemy do nich dodatki. My przedstawiamy je jednak jako przystawki.

Życzymy owocnego eksperymentowania i oczywiście smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Bakłażany faszerowane
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook