Składniki:

  • 140 gramów gorzkiej czekolady
  • 225 gramów cukru mielonego
  • 25 gramów kakao
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 8 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego



Lubicie kuchnię amerykańską i korzystanie z nietypowych dla naszego regionu przepisów kulinarnych? Lubicie się rozwijać i eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, to przepis na Brownie będzie tym, czego szukacie, szczególnie, jeśli kochacie wykwintne słodkości.



Brownie to typowe dla kuchni amerykańskiej ciasto czekoladowe, które niejednokrotnie widujemy w telewizji, oglądając seriale bądź filmy z USA. Znane jest już od 1904 roku – z tego właśnie czasu pochodzą pierwsze przepisy na Brownie. Przepis na Brownie nie jest skomplikowany, a więc poradzi sobie z nim każdy – wystarczy odrobina cierpliwości. Zapraszamy do pichcenia!

  • Etap 1: Zaczynamy nietypowo, bo od rozgrzania piekarnika do 160 stopni. Natłuszczamy też kwadratową formę d ciasta i wykładamy ją pergaminem. Dobrze, jeśli forma będzie miała boki o długości 23 centymetrów.
  • Etap 2: Przechodzimy do wykonywania ciasta – w tym celu przesiewamy mąkę do miski, oczywiście razem z proszkiem do pieczenia i kakao. W kąpieli wodnej rozpuszczamy też czekoladę, a następnie lekko ja wystudzamy.



  • Etap 3: W dużej misce ubijamy jajka wraz z dodatkiem cukru oraz aromatem. W następnej kolejności dodajemy mąkę, pokruszone orzechy, majonez  i oczywiście płynną, przestudzoną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Etap 4: Kiedy masa jest gotowa należy włożyć ją do przygotowanej wcześniej formy i piec przez około 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy je w kwadraty i podajemy. Gotowe!

brownie

Wydaje się proste prawda? Tak właśnie jest – przepis na Brownie nie jest skomplikowany, choć wbrew pozorom zajmuje nieco czasu. Mimo to warto jest go poświęcić i cieszyć się cudownym czekoladowym smakiem.

Życzymy wytrwałości i smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Brownie
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook