Składniki:
- 150 gramów sera mozzarella
- 500 gramów kaszy gryczanej
- 2 średnie cebule
- 1 papryka czerwona
- 100 gramów pietruszki
- 100 gramów selera
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Dziś odświeżymy nieco polską kuchnię, przygotowują potrawę z kaszą gryczaną, warzywami i serem mozarellą. Połączenie, którego szczerze powiedziawszy mocno się obawialiśmy. Jednak wyszło kolorowo, pysznie i co najważniejsze – zdrowo. Z czystym sumieniem przepis na kaszę gryczaną z mozarellą możemy polecić każdemu, kto jest amatorem kaszy gryczanej, warzyw i sera.




Based on 2 Review(s)
Prezentowana potrawa idealnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs. Prezentujemy kaszę gryczaną z mozarellą i warzywami w naszym wydaniu.
- Etap 1: Gotujemy kaszę gryczaną. Podczas procesu gotowania zajmujemy się warzywami. Myjemy je dokładnie i następnie obieramy. Paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki.
- Etap 2: Wszystkie warzywa dusimy przez około pięć minut na sporym ogniu. Przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Etap 3: Gdy warzywa podduszą się, a kasza zostanie ugotowana – łączymy składniki w naczyniu żaroodpornym. Po dokładnym wymieszaniu układamy na potrawie pokrojony w plastry ser mozarella.
- Etap 4: Potrawę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia niech wynosi około 200 stopni Celsjusza. Kaszę z warzywami i mozarellą najlepiej podawać na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Prosta, łatwa w przygotowaniu i ciekawa potrawa – kasza gryczana z warzywami i mozarellą. Doskonała dla wegetarianów, idealnie sprawdzi się podczas każdego obiadu. Prostota i smaki przemawiają za przygotowaniem tego dzieła.
Zapraszamy do gotowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kaszę gryczaną z mozarellą
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




