Składniki:
- 300 gramów mielonego mięsa wołowego
- 300 gramów mielonego mięsa jagnięcego
- 1 łyżka kminku rzymskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 jajko
- pół małej cebuli
Typowe dla kuchni arabskiej elementy to opieranie się na mięsie z baraniny czy ryb oraz przyprawach takich jak kardamon, kolendra czy szafran, kmin rzymski i mięta. Jedna z tych przypraw znajduje się w naszym przepisie i sprawia, że jednoznacznie wskazuje na danie z regionów pustynnych. Chodzi o kmin rzymski, który będzie dopełniać nasz przepis na Koftę w sosie pomidorowym. Spróbujcie, a na pewno arabskie specjały zagoszczą w Waszej kuchni na dłużej.
Kofta w sosie pomidorowym
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania cebuli, mięsa i wymieszania wszystkich składników. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z mięsem, natką pietruszki, kminkiem rzymskim, słodką i ostrą papryką oraz jajkiem. Wyrabiamy masę mięsną, oczywiście ręką tak długo, aż wszystkie składniki odpowiednio się połączą.
- Etap 2: Z doprawionej masy mięsnej formujemy niewielkie wałeczki w taki sposób, aby były one grubsze na środku i nieco cieńsze od stron zewnętrznych. Następnie nadziewamy wałeczki na patyczki od szaszłyków.
- Etap 3: Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy nasze mięsne szaszłyki. Pieczemy je przez około 15 minut w temperaturze nie większej i nie mniejszej niż 200 stopni, a następnie obracamy by dopiec ich wierzch. W tym momencie zwiększamy też temperaturę w górnym opiekaczu.
- Etap 4: Kiedy wałeczki się pieką, przygotowujemy do nich sos neapolitańskim – możecie skorzystać z naszego przepisu na sos pomidorowy, prosty i smaczny.
Proste, a niebanalne danie kuchni arabskiej, które z pewnością Wam zasmakuje. Koftę możecie podawać dowolnie, z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem bądź makaronem. Sos również możecie dowolnie zmieniać i eksperymentować, na przykład zamieniając go na sos biały.
Życzymy przyjemnego eksperymentowania i smacznego!
