Składniki:

  • 300 gramów mielonego mięsa wołowego
  • 300 gramów mielonego mięsa jagnięcego
  • 1 łyżka kminku rzymskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • pół małej cebuli



Kuchnia arabska jest bardzo specyficzna, przede wszystkim z tego względu, że typowe dla mieszkających tam ludzi przyprawy są całkiem inne od naszych. Niektórym to odpowiada, innych odrzuca. Można jednak dokona pewnego rodzaju kompromisu, tworząc potrawę według przepisu z kuchni arabskiej, ale jednocześnie bliską naszej kuchni – niech przykładem będzie Kofta w sosie pomidorowym.



Typowe dla kuchni arabskiej elementy to opieranie się na mięsie z baraniny czy ryb oraz przyprawach takich jak kardamon, kolendra czy szafran, kmin rzymski i mięta. Jedna z tych przypraw znajduje się w naszym przepisie i sprawia, że jednoznacznie wskazuje na danie z regionów pustynnych. Chodzi o kmin rzymski, który będzie dopełniać nasz przepis na Koftę w sosie pomidorowym. Spróbujcie, a na pewno arabskie specjały zagoszczą w Waszej kuchni na dłużej.

Kofta w sosie pomidorowym

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania cebuli, mięsa i wymieszania wszystkich składników. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z mięsem, natką pietruszki, kminkiem rzymskim, słodką i ostrą papryką oraz jajkiem. Wyrabiamy masę mięsną, oczywiście ręką tak długo, aż wszystkie składniki odpowiednio się połączą.
  • Etap 2: Z doprawionej masy mięsnej formujemy niewielkie wałeczki w taki sposób, aby były one grubsze na środku i nieco cieńsze od stron zewnętrznych. Następnie nadziewamy wałeczki  na patyczki od szaszłyków.



  • Etap 3: Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy nasze mięsne szaszłyki. Pieczemy je przez około 15 minut w temperaturze nie większej i nie mniejszej niż 200 stopni, a następnie obracamy by dopiec ich wierzch.  W tym momencie zwiększamy też temperaturę w górnym opiekaczu.
  • Etap 4: Kiedy wałeczki się pieką, przygotowujemy do nich sos neapolitańskim – możecie skorzystać z naszego przepisu na sos pomidorowy, prosty i smaczny.

Proste, a niebanalne danie kuchni arabskiej, które z pewnością Wam zasmakuje. Koftę możecie podawać dowolnie, z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem bądź makaronem. Sos również możecie dowolnie zmieniać i eksperymentować, na przykład zamieniając go na sos biały.

Życzymy przyjemnego eksperymentowania i smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Koftę w sosie pomidorowym
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook